piątek, 1 czerwca 2012

Kruche ciastka z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Uwielbiam te czerwone słodkie owoce... Robię z nich koktajle, ciasto, dodaję do płatków śniadaniowych, naleśników... Możliwości jest wiele. Dziś jedna z nich poniżej.

kruche ciasto:
  • 325g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek drobnego cukreu
  • 125g niesolonego masła, zamrożonego
  • 1 duże jajko, rozkłócone
  • 125g śmietany 12%
  • białko 1 dużego jajka, lekko ubite
blacha, natłuszczona albo wyłożona papierem do pieczenia
okrągła foremka do wycinania o śr. 6,5 cm

dodatki:
  • ok. 300g truskawek
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • kilka kropli octu balsamicznego (wg uznania)
  • 250ml śmietany kremówki albo creme fraiche
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
2. Zmieszaj w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i 3 łyżki cukru. Utrzyj na tarce masło, dodaj do sypkich składników i czubkami palców rozetrzyj masło z mąką. Połącz jajko ze śmietaną i wlej po trosze do mąki z masłem, mieszając widelcem. Być może nie będzie trzeba zużyć całej jajeczno-śmietankowej mieszaniny, żeby ciasto miało dobrą konsystencję.
3. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkuj na gr. ok. 2 cm. Unurzaj foremkę do wycinania w mące i wytnij tyle kółek, ile się da. Zagnieć skrawki ciasta, ponownie rozwałkuj i wytnij resztę ciastek - w sumie powinno wyjść osiem. Rozłóż je na blasze w odstępach 2,5 cm, posmaruj białkiem za pomocą pędzla i posyp pozostałymi 2 łyżkami drobnego cukru. 
4. Piecz ciastka 10-15 min, aż się złociście zrumienią, i przełóż je na chwilę na metalową kratkę. W tym czasie rozgnieć połowę truskawek z łyżką cukru i kilkoma kroplami octu balsamicznego, jeśli chcesz, a pozostałe truskawki przekrój na połówki albo ćwiartki zależnie od rozmiaru. Ubij kremówkę, jeśli jej używasz.
5. Ciastka powinno się zjeść, póki są ciepłe, więc przekrój je na pół jak kajzerkę, nałóż po łyżce ugniecionych truskawek i po kilka pokrojonych truskawek oraz bitą śmietanę albo creme fraiche i przykryj górnymi połówkami ciastek.


Ciasto przygotowuje się dość szybko. Następnym razem użyję tylko foremkę o większej średnicy. Za pierwszym razem użyłam foremkę o śr. 6 cm. Ciastka bardzo wyrosły, więc spokojnie mogłyby być większe w obwodzie niż w wysokości. Ponadto, można by do nich wtedy więcej napakować do środka :).




Ciastka z truskawkami i kremówką smakowały wybornie. Oczywiście 10 pkt! Ciastka na zimno z dodatkiem dżemu malinowego i śmietany też smakowały nieźle. Polecam!


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".