- 4 filety z kaczej piersi
- 200g rukoli, rukwi wodnej albo młodych liści botwiny (lub mieszanki sałat)
- 1 owoc granatu
- niewielki pęczek albo torebka mięty
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. Rozgrzej na kuchence patelnię, którą można wstawić do piekarnika, i smaż na dużym ogniu około minuty filety z kaczej piersi ułożone skórą do dołu.
3. Odwróć filety na drugą stronę i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.
4. Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż na deskę do krojenia na czas, kiedy będziesz przygotowywać następne składniki. Jeśli chcesz,żeby filety pozostały dłużej na tym etapie wyjmij z piekarnika w trzynastej minucie pieczenia, owiń folią aluminiową i odłóż do momentu, aż będą Ci potrzebne.
5. Wyłóż liśćmi sałaty duży półmisek do mięs.
6. Pokrój filety jak najcieniej po przekątnej, ułóż plastry na sałacie i polej mięsnymi sokami pozostałymi na patelni.
7. Przekrój owoc granatu na pół, wytrząśnij pestki z jednej połówki, a sokiem wyciśniętym z drugiej polej kaczkę.
8. Porwij garść liści mięty na niewielkie kawałki i posyp nimi mięso.
To danie łatwo się przygotowuje i szybko. To niewątpliwie duża zaleta. Mięso smażyłam, a następnie trzymałam w piekarniku nie co dłużej, żeby nie było różowe. Kaczka nie była twarda, ale nie była też przyjemnie miękka. Może kaczki tak już mają...
Szkoda, że to danie tak szybko stygnie... Ostatecznie kaczkę oceniam na 7 pkt.
Pięknie wygląda to danie. Wrażenie na gościach można zrobić
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, na pewno z niego skorzystam, bo wygląda to bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńwygląda faktycznie ciekawie !!!
OdpowiedzUsuńRobiłam to danie kilka razy - za długo trzymałaś kaczkę w piekarniku.
OdpowiedzUsuńMięso wychodzi delikante i soczyste (jak nie jest przesuszone).
Gośka