poniedziałek, 2 lipca 2012

Pierś kaczki z pestkami granatu i miętą

To jest propozycja na szybki obiad, kolację albo szybkie przyjęcie. Trzeba przyznać, że efekt jest niezły. Szkoda tylko że smak aż tak nie porywa... 
  • 4 filety z kaczej piersi
  • 200g rukoli, rukwi wodnej albo młodych liści botwiny (lub mieszanki sałat)
  • 1 owoc granatu
  • niewielki pęczek albo torebka mięty
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. Rozgrzej na kuchence patelnię, którą można wstawić do piekarnika, i smaż na dużym ogniu około minuty filety z kaczej piersi ułożone skórą do dołu.
3. Odwróć filety na drugą stronę i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.
4. Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż na deskę do krojenia na czas, kiedy będziesz przygotowywać następne składniki. Jeśli chcesz,żeby filety pozostały dłużej na tym etapie wyjmij z piekarnika w trzynastej minucie pieczenia, owiń folią aluminiową i odłóż do momentu, aż będą Ci potrzebne.
5. Wyłóż liśćmi sałaty duży półmisek do mięs.
6. Pokrój filety jak najcieniej po przekątnej, ułóż plastry na sałacie i polej mięsnymi sokami pozostałymi na patelni.
7. Przekrój owoc granatu na pół, wytrząśnij pestki z jednej połówki, a sokiem wyciśniętym z drugiej polej kaczkę.
8. Porwij garść liści mięty na niewielkie kawałki i posyp nimi mięso.


 To danie łatwo się przygotowuje i szybko. To niewątpliwie duża zaleta. Mięso smażyłam, a następnie trzymałam w piekarniku nie co dłużej, żeby nie było różowe. Kaczka nie była twarda, ale nie była też przyjemnie miękka. Może kaczki tak już mają...
Szkoda, że to danie tak szybko stygnie... Ostatecznie kaczkę oceniam na pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda to danie. Wrażenie na gościach można zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, na pewno z niego skorzystam, bo wygląda to bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda faktycznie ciekawie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam to danie kilka razy - za długo trzymałaś kaczkę w piekarniku.

    Mięso wychodzi delikante i soczyste (jak nie jest przesuszone).

    Gośka

    OdpowiedzUsuń