8 porcji lub 10 z dodatkiem sałaty
- 1,75kg twardych, nie mączystych ziemniaków
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
- 150ml oliwy
- 1 główka endywii (wg uznania), do podania
- sól morska w płatkach, do smaku
Nagrzej piekarnik do 220 st. C.
Pokrój nieobrane ziemniaki w kostkę, na kawałki wielkości ok. 2-3 cm, a następnie rozłóż je w dużej brytfance albo na blasze z rantem.
Podziel główki czosnku na ząbki, również ich nie obierając, wyrzucając tylko zewnętrzne luźne łupiny. Rozłóż ząbki czosnku między kawałki ziemniaków.
Posyp posiekanym rozmarynem, skrop oliwą i starannie przemieszaj zawartość formu.
Piecz ziemniaki w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę - powinny już być rumiane na wierzchu, a w środku miękkie. Zdejmij lub zeskrob je z dna blachy dowolnym narzędziem i rozłóż na dwóch półmiskach wyłożonych liśćmi sałaty albo na ogrzanych talerzach, posyp solą morską w płatkach i podaj.
Bardzo smaczne ziemniaczki. Szybko znikają z talerzy. Sałata fajnie się z nimi komponuje. Polecam na weekendowy obiad. 9 pkt!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz