piątek, 18 stycznia 2013

Włoskie pieczone ziemniaczki

Kolejny sposób na przyrządzenie ziemniaków. Tym razem odrobinę zdrowszy, bo ziemniaki nie pływają w oliwie, lecz są jedynie nią skropione.

8 porcji lub 10 z dodatkiem sałaty
  • 1,75kg twardych, nie mączystych ziemniaków
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 150ml oliwy
  • 1 główka endywii (wg uznania), do podania
  • l morska w płatkach, do smaku

Nagrzej piekarnik do 220 st. C.

Pokrój nieobrane ziemniaki w kostkę, na kawałki wielkości ok. 2-3 cm, a następnie rozłóż je w dużej brytfance albo na blasze z rantem.

  
Podziel główki czosnku na ząbki, również ich nie obierając, wyrzucając tylko zewnętrzne luźne łupiny. Rozłóż ząbki czosnku między kawałki ziemniaków.

Posyp posiekanym rozmarynem, skrop oliwą i starannie przemieszaj zawartość formu.

Piecz ziemniaki w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę - powinny już być rumiane na wierzchu, a w środku miękkie. Zdejmij lub zeskrob je z dna blachy dowolnym narzędziem i rozłóż na dwóch półmiskach wyłożonych liśćmi sałaty albo na ogrzanych talerzach, posyp solą morską w płatkach i podaj.


Bardzo smaczne ziemniaczki. Szybko znikają z talerzy. Sałata fajnie się z nimi komponuje. Polecam na weekendowy obiad. 9 pkt!

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz