No to zaczynamy. Oto pierwsze dwa przepisy przetestowane z najnowszej książki Nigelli "Jak być domową boginią".
Na pierwszy ogień poszły tartinki, które podałam w Sylwestrową noc. Tartinki z pomidorami
ciasto:
- 125g mąki pszennej, najlepiej włoskiej typu 00
- 60g drobnej kaszki kukurydzianej albo polenty
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 115g masła
- 25g margaryny roślinnej
- 40-50ml lodowatej wody
- puszka krojonych pomidorów
- szczypta cukru
- 50g sera Pecorino, pociętego na wióry obieraczką do warzyw
- garstka (15g) liści bazylii, pokrojonych na cienkie paseczki
- 32 (ok. 500g) pomidorki koktajlowe, przekrojone w poprzek na połówki
- 32 czarne oliwki, przekrojone na połówki
Przygotowanie:
Najpierw zrób ciasto: zmiksuj pulsacyjnie sypkie składniki w malakserze, a następnie dodaj masło i margarynę pokrojone w małą kostkę. Krótko miksuj pulsacyjnie, żeby mieszanina przypominała grubo mieloną bułkę tartą, i dolej tyle wody, by składniki się połączyły, miksuj z wielką ostrożnością. Uformuj z ciasta dwa dyski, owiń je plastikową folią i włóż na 30 min do lodówki.
Rozwałkuj jeden dysk na kwadrat, przekrój do na 4 małe kwadraty (powinny być dość duże, żeby wypełnić foremki) i wymość nimi foremki, zaginając brzegi do wewnątrz. Powtórz te czynności z drugim dyskiem ciasta i pozostałymi 4 foremkami. Wstaw wszystkie foremki na 15 min do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wsuń do niego dwie blachy.
W tym czasie przełóż krojone pomidory z puszki do miski i dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Nałóż na spody w foremkach cienką warstwę sosu pomidorowego, a na wierz po 3 kawałki pecorino, odrobinę bazylii, po 8 połówek pomidorków koktajlowych i 8 połówek oliwek. Na koniec oprósz je pieprzem.
Zapiekaj 20 min na blachach, a po wyjęciu z piekarnika odstaw tartinki na parę minut na metalową kratkę, zanim wyjmiesz je z foremek.
Tartinki grzybowe
ciasto:
- patrz powyżej, jak ciasto na tartinki z pomidorami
wypełnienie:
- 10g suszonych prawdziwków, namoczonych w gorącej wodzie albo
- 550g mieszanych grzybów albo pieczarek
- 75g masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 8 dużych pieczarek
- sok z 1 cytryny
- 75g parmezanu, pociętego na wióry obieraczką do warzyw
- 4-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 8 czubatych łyżeczek creme fraiche
Przygotowanie:
Zrób ciasto jak powyżej i rozgrzej piekarnik do 200 st. C, wsuwając do niego 2 blachy. Odsącz i osusz prawdziwki, a następnie drobno je posiekaj. Pokrój mieszane grzyby w kostkę i usmaż na połowie masła z dodatkiem posiekanego czosnku i prawdziwków. Smaż, aż grzyby zmiękną, a następnie przełóż je do miski.
Pokrój duże pieczarki na plasterki o gr. 0,5cm i usmaż na pozostałym maśle, aby tylko zmiękły. Polej je sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odparuj część płynu i zdejmij patelnię z ognia.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremki tak jak przy tartinkach z pomidorami. Nałóż do każdej 2 łyżki siekanych grzybów i po 2 wióry parmezanu, a następnie rozłóż plastry dużych pieczarek, posyp natką pietruszki i nałóż po łyżeczce creme fraiche.
Piecz 25 min, aż ciasto będzie złociste, a śmietana się rozpłynie. Odstaw tartinki na kilka minut, żeby przestygły przed wyjęciem z foremek.
Tartinki z pomidorami - ser Pecorino nawet próbowałam go kupić, skoro w większym supermarkecie nikt o nim nie słyszałam, kupiłam zwykły łagodny ser żółty, który okazał się równie dobry.
Kaszka kukurydziana, polenta - hmm...użyłam drobną mąkę kukurydzianą. Tartinki zupełnie nie straciły na swojej kruchości.
Tartinki grzybowe - cóż kupiłam tylko pieczarki, ale i tak tartinki wyszły pyszne. Pewnie z prawdziwkami zabrakłoby mi skali do oceny...
Tartinki piekłam kilka minut dłużej niż w przepisie. Wyszły przepyszne! Szybko zniknęły. Idealne danie na Sylwestrową noc. Najbardziej smakują mi te z pomidorami, jeszcze ciepłe. Polecam! Oczywiście 10 pkt!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".
Nareszcie powrót ;). Uwielbiam tartinki, mimo, że przygotowanie ich wymaga dużo zachodu.
OdpowiedzUsuńŻyczę wytrwałości w testowaniu przepisów.
Wszystkiego najlepszego!
Wieroczka.
Dzis zrobilam tartinki, na razie tylko z pomidorami, ale reszta ciasta czeka w lodowce na jutrzejsze pieczarki. Co do samego ciasta, to pomysl by zastapic kaszke kukurydziana mąką jest bardzo trafiony. Ja uzylam kaszki, byla tylko srednia, nie drobna i niestety czuc te twarde ziarenka w ciescie. Nastepnym razem zmiele ta kaszke na drobniejsza przez uzyciem do ciasta. Ale ostateczny efekt jeat bardzo fajny, polecam na spotkanie ze znajomymi, robi fajne wrazenie. Choc do cżestowania trzeba pewnie miec z 12 foremek...
OdpowiedzUsuń