sobota, 23 marca 2013

Świetne tosty z zieleniną

Wczoraj przedstawiłam nową książkę Jamiego, a dziś obiecany pierwszy przetestowany przepis z kuchni greckiej - tosty z zieleniną!

4 porcje
  • oliwa
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 20g umytych dziko rosnących jadalnych liści lub szpinaku
  • 1/2 cytryny
  • 70g świeżo startego twardego sera, takiego jak pecorino
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 kromki ciabatty lub chleba na zakwasie
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • grecka oliwa extra vergine
Przygotowania

Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu. Na średnik ogniu postaw zwykłą patelnię i wlej na nią trochę oliwy. Dodaj cebulę i smaż ją, aż zmięknie i zacznie się karmelizować. Dorzuć na patelnię liście i poczekaj, aż zwiotczeją, od czasu do czas je mieszając. Wlej sok z cytryny i zdejmij patelnię z ognia. Wsyp większość startego sera oraz sporą szczyptę pieprzu i wymieszaj całość.

Na rozgrzanej patelni do grillowania połóż kromki ciabatty i pomidorki. Przypiekaj je, obracając kilka razy, aż pokryją się czarnymi paseczkami. Wyciśnij po pomidorku na każdego tosta i rozsmaruj go. Nałóż na tosty liście z patelni i posyp je resztą sera. Skrop odrobiną oliwy extra vergine i natychmiast podawaj.


Tosty są świetne. Najbardziej rozbawiło mnie sformułowanie dziko rosnące jadalne liście... O tej porze roku ciężko byłoby coś takiego znaleźć, ale i latem chyba nie odważyłabym się zrywać takiej zieleniny. Jednak wybrałam coś bardziej bezpiecznego, czyli szpinak. 
Tosty mają jedną wadę. Za szybko znikają. Uwielbiam je! 10 pkt! 
Ładny, a właściwie smaczny początek przygody z nową książką. 

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego".       

3 komentarze: