piątek, 1 marca 2013

Naleśniki z mascarpone, ricottą i truskawkami w rumie

Dziś przepis na pyszny deser, ale może to być również pomysł na bezmięsne danie obiadowe. Do prawdziwych polskich truskawek daleko, dlatego odkopałam w swojej zamrażarce zapasy ubiegłorocznych truskawek. Wiem, że rozmrożone nie smakują tak dobrze jak świeże, ale nie mogłam się doczekać przetestowania tego przepisu!

6 porcji (8 naleśników)
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki niesolonego masła, stopionego
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka rumu
  • 250g mascarpone o temp. pokojowej
  • 250g ricotty o temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 50g drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 8 gotowych naleśników
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Oderwij szypułki i pokrój truskawki w małą kostkę, a następnie włóż je do miski, posyp 2 łyżkami cukru i zalej 2 łyżeczkami rumu. Przykrryj miskę folią i odstaw, żeby truskawki się macerowały - raz czy dwa zakołysz miską - kiedy będziesz przygotowywać naleśniki.

Posmaruj blac niewielką ilością stopionego masła i wyłóż papierem do pieczenia, a później wmieszaj łyżeczkę rumu do reszty stopionego masła i na chwilę odstaw na bok.

Utrzyj mascarpone z ricottą, żeby się napowietrzyły i połączyły, a następnie wmieszaj jajko, 50g cukru, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz pozostałą łyżkę rumu.

Rozłóż przed sobą naleśniki bledszą stroną do góry i nałóż na środek ok. 1/3 szklanki serowego nadzienia - mniej więcej filiżankę do espresso wypełnioną po brzegi. Złóż do środka górną i dolną krawędź naleśnika i to samo zrób z bokami, żeby powstało pękate zawiniątko. Ułóż je na blasze gładką stroną do góry i powtórz powyższe czynności z pozostałymi 7 naleśnikami.

Posmaruj naleśniki rumowym masełkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min. Gotowe naleśniki będą lekko napuchnięte, a nadzienie, choć może trochę wypłynąć, bezpiecznie stężeje.

Odczekaj minutę i ostrożnie przełóż naleśniki na półmisek (albo nakładaj na talerze prosto z blachy). Rozłóż na wierzchu porcyjki błyszcząsych, nasączonych rumem truskawek i podaj gościom.


Chyba nie zdarzyło mi się jeszcze, żebym kupiła gotowe naleśniki bez nadzienia. Nigdy też nie intesowałam się, czy można kupić gotowe naleśniki w sklepie. Dlatego naleśniki oczywiście zrobiłam sama, zanim zabrałam się do przygotowania naleśników z mascarpone.
Nadzienie z mascarpone i ricotty po upieczeniu smakuje jak pyszny sernik. Do tego te truskawki...Palce lizać! 10 pkt!

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz