niedziela, 2 października 2011

Gotowany kurczak z boczkiem i soczewicą

To danie wyglądało w książce na taki domowy obiad. Dlatego zaplanowałam je na niedzielę. Kurczak stosunkowo długo się gotuje. Pewnie dlatego liczyłam na coś więcej. Kurczak jest smaczny, choć lepiej wspominam inne dania Nigelli.
Następnym razem zastosuję się do ostatniego punktu w przygotowaniu.

1 porcja
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 100g wędzonego boczku albo pancetty pokrojonej w kostkę
  • 1 marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż na pół i grubo posiekana
  • 1 por, umyty, przecięty, przekrojony wzdłuż na pół i grubo posiekany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 125g soczewicy
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy
  • 1 kurza pierś bez skóry, z kością, najlepiej ekologiczna
  • 500ml wody
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. W niezbyt dużym rondlu z pokrywką (takim, który pomieści kurzą pierś) podsmaż na oliwie boczek, marchewkę, por, natkę, miętę i skórę cytrynową przez 7 minut, często mieszając.
2. Dodaj soczewicę i smaż, mieszając przez kolejną minutę, a następnie dodaj porcyjkę żółtej musztardy i przemieszaj.
3. Na wierzchu ułóż pierś kurczaka i zalej wszystko wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj garnek pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez 45 minut, aż kurczak będzie ugotowany, a soczewica zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Możesz jeść od razu, ale wszystko robi się delikatniejsze po wcześniejszym przygotowaniu i odgrzaniu. Zdejmuję pokrywkę i studzę potrawę nie dłużej niż godzinę, a następnie przykrywam i wstawiam do lodówki Później podgrzewam zawartość rondla pod przykryciem, aż wszystko zrobi się bardzo gorące.


Przede wszystkim podane wyżej składniki mogą starczyć nie na 1 porcję, lecz dwie. Z wyjątkiem kurczaka. Jedno kurza pierś na osobę to rozsądny podział. Danie się je trochę jak zupę z dużą zawartością wsadu. Kurczak w smaku był delikatny. Reszta w tym soczewica była trochę bez wyrazu.
Muszę przyznać, że nie byłam w stanie zjeść całej porcji, choć zwykle rzadko mi się to zdarza, jeśli to jest coś według Nigelli. 
Może następnym razem zastosuję ostatni punkt przygotowania, czyli najpierw danie ostudzę, schłodzę w lodówce, a dopiero potem odgrzeję.
Gotowany kurczak otrzymuje 7 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz