Następnym razem zastosuję się do ostatniego punktu w przygotowaniu.
1 porcja
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 100g wędzonego boczku albo pancetty pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż na pół i grubo posiekana
- 1 por, umyty, przecięty, przekrojony wzdłuż na pół i grubo posiekany
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- skórka otarta z 1 cytryny
- 125g soczewicy
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy
- 1 kurza pierś bez skóry, z kością, najlepiej ekologiczna
- 500ml wody
- sól i pieprz do smaku
1. W niezbyt dużym rondlu z pokrywką (takim, który pomieści kurzą pierś) podsmaż na oliwie boczek, marchewkę, por, natkę, miętę i skórę cytrynową przez 7 minut, często mieszając.
2. Dodaj soczewicę i smaż, mieszając przez kolejną minutę, a następnie dodaj porcyjkę żółtej musztardy i przemieszaj.
3. Na wierzchu ułóż pierś kurczaka i zalej wszystko wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj garnek pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez 45 minut, aż kurczak będzie ugotowany, a soczewica zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Możesz jeść od razu, ale wszystko robi się delikatniejsze po wcześniejszym przygotowaniu i odgrzaniu. Zdejmuję pokrywkę i studzę potrawę nie dłużej niż godzinę, a następnie przykrywam i wstawiam do lodówki Później podgrzewam zawartość rondla pod przykryciem, aż wszystko zrobi się bardzo gorące.
Przede wszystkim podane wyżej składniki mogą starczyć nie na 1 porcję, lecz dwie. Z wyjątkiem kurczaka. Jedno kurza pierś na osobę to rozsądny podział. Danie się je trochę jak zupę z dużą zawartością wsadu. Kurczak w smaku był delikatny. Reszta w tym soczewica była trochę bez wyrazu.
Muszę przyznać, że nie byłam w stanie zjeść całej porcji, choć zwykle rzadko mi się to zdarza, jeśli to jest coś według Nigelli.
Może następnym razem zastosuję ostatni punkt przygotowania, czyli najpierw danie ostudzę, schłodzę w lodówce, a dopiero potem odgrzeję.
Gotowany kurczak otrzymuje 7 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz