czwartek, 6 października 2011

Grillowany ser z surówką

Od czasu do czasu lubię poświęcić nie co więcej czasu na przygotowanie kolacji. Poniższa propozycja nie jest  akurat zbyt czasochłonna, ale na pewno poprawia nastrój. Nie ma jak ciepły rozpływający się i ciągnący ser...
  • 4 kromki białego pszennego chleba
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 75g cheddara w cienkich plasterkach 
  • 1 pomidor, pokrojony na cienkie plasterki
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy (z pierwszego tłoczenia)
Przygotowanie
1. Rozgrzej patelnię grillową.
2. Rozłóż na blacie kromki chleba. Zmieszaj majonez z sosem Worcestershire i rozsmaruj na chlebie. 
3. Na dwóch kromkach połóż ser i plasterki pomidora, oprósz pieprzem i przykryj dwiema pozostałymi kromkami.
4. Trzymając kanapkę w jednej dłoni, za pomocą pędzla posmaruj oliwą zewnętrzne powierzchnie kromek, to samo zrób z drugą kanapką.
5. Ułóż kanapki na gorącej patelni i przykryj je drugą patelnią, dociskając ją puszkami z zupą, słoikami z przetworami albo, dla śmiechu, hantlami. Smaż przygniecione tosty przez 2 minuty z każdej strony.
6. Przełóż kanapki na talerze. Podawaj z surówką, jeśli masz ochotę (przepis poniżej).

  
Surówka do tostów
  • 1 jabłko red delicjusz, przekrojone na ćwiartki, bez gniazda nasiennego, pocięte na plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w zapałkę
  • 75g kapusty pekińskiej pokrojonej na cienki paseczki
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżka czatneja z mango
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo szczypta zwykłej soli
Przygotowanie
1. W dużej misce wymieszaj pokrojone jabłko, marchewkę i kapustę pekińską.
2. W drugiej, mniejszej misce, zmieszaj kminek z czatnejem z mango, majonezem, sokiem z cytryny i solą. Przełóż sos do miski z sałatką i starannie wymieszaj, zanim nałożysz na talerze z tostami.


Tosty łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Efekt...sami spójrzcie na zdjęcie. Rozpływający się ser, chrupkie tosty i soczysty pomidor... Od razu chce się je ugryźć.
Sałatka jest smaczna, choć chyba troszkę przesadziłam z majonezem. Niestety nie znalazłam czatneja z mango. Może ktoś wie, gdzie można coś takiego kupić?
Całość oceniam na 8 pkt. 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

5 komentarzy:

  1. wygląda super apetycznie tylko zastanawiam się do czego majonez i sos Worcestershire bo jakoś w opisie wykonania nie ma o nich słowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zwrócenie uwagi. To moje przeoczenie. Już poprawiłam punkt 2 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oki właśnie jem tosty i są super szkoda tylko, że jestem na diecie i właśnie diabli ją wzięli...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie, a właśnie pora na jakiś mały lunch :)
    Chutney mango można zazwyczaj kupić w różnych sklepach z egzotyczną żywnością. Jak nie znalazłaś jeszcze, daj mi swój adres, podeślę Ci pocztą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tosty można też opiec na grillu ;) będą równie pyszne :) po grillowe inspiracje zapraszam na www.zgrilla.pl pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń