wtorek, 4 października 2011

Młodę kurczę z sałatą i grzankami

Dziś zobaczyłam w sklepie mini kurczęta. Długo się nie zastanawiałam, czy go kupić. W głowie miałam odcinek, w którym Nigella piecze mini kurczaka na kolację i podaje na liściach sałaty.

2 porcje
  • 1 młode kurczę
  • 2 łyżki zwykłej oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku plus trochę do przybrania
  • 4 ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 łyżka jasnych rodzynek
  • 2 łyżki wytrawnego białego wermuty lub wina
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1-2 grube kromki chleba na zakwasie
  • 150g rukwi wodnej, szpinaku i rukoli albo innych liści o zdecydowanym smaku
  • 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
  • 1 łyżka octu z muskatu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik o 220 st. C i połóż kromki chleba na powietrzy na metalowej kratce, żeby trochę sczerstwiały. Aby podzielić kurczę, sięgnij po mocne, ostre nożyczki (albo specjalne nożyczki do drobiu) i odetnij żebra wzdłuż kręgosłupa. Usuń go, a następnie dociśnij kurczaka piersią do dołu, żeby go spłaszczyć. Przetnij kurczę na pół. Włóż je do małej brytfanki, możesz dołożyć kręgosłup, żeby sos był bardziej aromatyczny.
2. Skrop mięso łyżką oliwy, oprósz papryką w proszku, rozłóż gałązki tymianku i wrzuć do brytfanki nieobrane ząbki czosnku. Piecz 30-40 min, aż kurczę będzie czerwonawo-złociste i całkowicie upieczone.
3. W tym czasie włóż rodzynki do rondelka i zalej wermutem (albo białym winem). Zagotuj, zdejmij z ognia i odstaw na 10 min - a jeszcze lepiej do całkowitego wystygnięcia, dopóki kurczę będzie się piekło.
4. Upraż orzeszki piniowe na gorącej, suchej patelni, aż się zezłocą, po czym odstaw na bok. Odkrój skórkę z kromek chleba i pokrój miękisz w kostkę, rozgrzej resztę oliwy na patelni i upraż grzanki, aż będą złociste i chrupiące. Przełóż je na talerz.
5. Kiedy kurczę się upiecze, wyjmij brytfankę z piekarnika i odstaw na 5-10 min. Usuń kręgosłup i sczerniały tymianek. Możesz w tym czasie rozłożyć sałatę na dwóch talerzach.
6. Wymieszaj w misce trzepaczką musztardę, sól, ocet winny i 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego albo oliwy extra vergine. Przełóż kurczę i czosnek na deskę, zlej sos z pieczenia do miski z dressingiem i ponownie wymieszaj. 
7. Ułóż po połowie kurczaka na sałacie, dodaj po 2 ząbki czosnku. Ostatni raz przemieszaj dressing i polej kurczę, a następnie przybierz prażonymi orzeszkami, grzankami i kilkoma gałązkami tymianku.

Mnie to danie bardzo smakowało. Mój mąż stwierdził, że to danie, to sałata z sałatą, bo kurczaka jest tyle co kot napłakał. Prawda jest taka, że młode kurczę mam w sobie bardzo niewiele mięsa i może nie zaspokoić apetytu jednej osoby, a co dopiero dwóch.
Mimo to danie zaliczam do udanych. Jest w nim sporo elegancji i nie co ekstrawagancji. Prażone piniole, rodzynki w wermucie...
Polecam na lekką i elegancką kolację. 9 pkt. 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz