sobota, 1 października 2011

Scones - ciastka maślane

Sierpień był pracowity. Wrzesień urlopowy, stąd taka długa przerwa w zamieszczaniu świeżych postów.
Ostatni urlop spędziłam w Londynie, mieście Nigelli. To była niesamowita wyprawa zarówno pod względem zwiedzania, kupowania, jak i obserwowania, ludzi, jak żyją i... jak jedzą. 
Próbowałam m.in. fish and chips, jacket potatoes, brownies, lemon maringue. Widziałam w sklepie ciasteczka scones, przeróżne muffinki i cupcakes i wiele innych przysmaków, o których piszą w swoich książkach zarówno Nigella, jak i Jamie Oliver. 
Odwiedziłam też jeden z większych domów towarowych w Londynie, Debenhams. A tam na półkach stały akcesoria sygnowane nazwiskiem Jamiego Olivera. Podobał mi się kamienny moździerz do ziół, ale ze względu na jego wagę musiałam go niestety pozostawić na półce. Były tam również garnki, w których zwykle gotuje Nigella. Zaopatrzyłam się w foremki, znacznie lżejsze niż moździerz, czy garnek, ale za to dzięki którym mogłam wreszcie upiec maślane ciasteczka scones.

17-18 sztuk
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki winianu potasu
  • 2 łyżeczki miałkiego cukru
  • 50g niesolonego masła
  • 25g miękkiej margaryny roślinnej
  • 300ml maślanki
  • 1 jajko, rozkłócone do posmarowania (wg uznania)
duża blach do pieczenia
foremka do wycinania o średnicy 6cm

Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Wsyp do miski mąkę, sodę, winian potasu i cukier.
2. Pokrój masło i margarynę na kawałki i wrzuć do mąki.
3. Rozetrzyj tłuszcze z mąką - albo jakoś wymieszaj - i wlej maślankę, a następnie zagnieć ciasto.
4. Oprósz mąką blat albo stolnicę. Uformuj z ciasta dysk o gr. 4cm i wytnij ciastka foremką o śr. 6cm.
5. Rozłóż ciastka w niedużych odstępach na wyłożonej papierem blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem, żeby były złociste po upieczeniu, ale nie musisz tego robić, jeśli nie chcesz. Piecz przez 12 min - w tym czasie scones wyschną od spodu i będą się wydawały dość lekkie po uniesieniu. Przełóż je na metalową kratkę , żeby ostygły, i podaj z gęstą śmietaną clotted cream  dżemem wieloowocowym.


Scones są proste w przygotowaniu. Stwierdzam jednak, że formowanie ciasta o gr. 4 cm to trochę za dużo. Przy takiej grubości ciastka wyrastają tak duże, że podczas pieczenia przełamują się często na pół. Dlatego zrobiłam kilka ciastek grubszych, a kilka cieńszych. Te pierwsze są łatwe do nadziewania. Trochę śmietany i dżemu owocowego i gotowe. Z tymi dodatkami ciepłe scones są pyszne, pewnie w okolicy 9 pkt. Jednak scone na zimno bez dodatkową zdecydowanie mnie nie zachwyciły. Dlatego ostatecznie przyznaję 7 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz