poniedziałek, 3 października 2011

Sernik waniliowy z polewą malinową

Niemal w ostatniej chwili zorientowałam się, że sezon na maliny ma się ku końcowi. Uwielbiam maliny, najbardziej świeże. Ten deser jest czymś w rodzaju pożegnania lata... Niestety...
  • 150g masła, plus dodatkowy kawałek do wysmarowania formy
  • 200g herbatników Digestive
  • 100g płatków owsianych
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 600g serka kremowego
  • 150g drobnego cukru kryształu
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 300ml śmietany kremówki
Na polewę malinową:
  • 100g drobnego cukru kryształu
  • 500g malin
Przygotowanie spoduPosmaruj kawałkiem masła tortownicę o śr. 23 cm. Zawiń herbatniki w czystą ściereczkę, a następnie rozgnieć je wałkiem na okruszki. Postaw patelnię na małym ogniu, wrzuć płatki owsiane i praż, aż zaczną ciemnieć. Pokrój masło na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię wraz z pokruszonymi herbatnikami. Delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Zdejmij patelnię z ognia i za pomocą łyżki przełóż mieszaninę do tortownicy, równomiernie ją rozprowadzając. Delikatnie przyciśnij masę do dna formy metalową łyżką lub dłońmi, tak aby powstała z niej zbita, płaska i równa powierzchnia. Wstaw spód na godzinę do lodówki, aby się schłodził i stężał. 

Przygotowanie masy
Jeżeli dodajesz wanilię w postaci laski, przekrój ją wzdłuż na pół i delikatnie przeciągnij nożem wzdłuż jej wnętrza, aby wybrać nasiona. Przełóż do miski cały serek śmietankowy i dodaj do niego nasiona wanilii lub ekstrakt z wanilii cukier, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok z całej cytryny. Całość dobrze wymieszaj, aby uzyskała gładką konsystencję. W drugiej misce ubij śmietanę, tak aby układała się miękkie "pagórki". Przełóż pół śmietany do serka i wymieszaj. Następnie przełóż resztę śmietany i ponownie wymieszaj. Kiedy wszystkie składniki dobrze się scalą, za pomocą łyżki przełóż masę na przygotowany spód i wyrównaj łopatką. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej godzinę.


Podawanie sernika
Wyjmij sernik z tortownicy, oddzielając go od jej brzegów za pomocą łopatki. Połóż ciasto na półmisku. Wymieszaj w misce maliny z cukrem, ugniatając je dłońmi. Polej sernik sosem owocowym, rozprowadzając go po krawędziach i wygładzając grzbietem łyżki.


Do sernika użyłam serek śmietankowy President 500g oraz 100g serka Philadephia. Masa serowa stężała w lodówce, choć nie tak mocno, jak bym sobie tego życzyła. Sernik był dla mnie trochę kwaskowaty. Następnym razem dodam mniej cytryny. Spód ciasta też nie był zbytnio zwarty. Za to polewa wyszła przepyszna. 
Całość komponowała się nieźle. Ciasto dodatkowo ładnie wygląda, choć ciężko się je kroi. 
Sernik zasłużył na 8 pkt.


Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".

7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie;)połaczenie moich 2 wyśnionych smakow;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego serka uzywasz do masy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Do sernika użyłam serek śmietankowy President 500g oraz 100g serka Philadephia.Przyjemnego przygotowaywania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, chciałabym zrobić sernik nowojorski i stąd moje pytnie - jaki dokładnie ser użyłaś? President do sernika w wiaderku 1 kg, czy President delikatny śmietankowy po 500 g, czy prostokątny?
    Proszę o szybką odpowiedz i może przy okazji link do zdjęcia w googlach, nie zadawałabym kolejnych pytań dociekliwych :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ok, już wyjaśniam :). Użyłam serek delikatny śmietankowy President 500g. Czy ten sernik nowojorski to wg Nigelli? Ja go jeszcze nie piekłam, ale przymierzam się. Będę wdzięczna za wskazówkę jaki twaróg śmietankowy najlepiej się do niego sprawdza :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, już za późno, upiekłam z tym President 1 kg do sernika ;) wyszedl wysminity! pianka, ta taka warstewka również się wytrąciła po nocy w lodówce, polecam :)
      a jeśli chodzi o śmietanę to radziłabym użyć Piątnicy - jest sprawdzona :)

      Usuń
  6. robiłam go wczoraj, jeszcze mam pół w lodówce.. trochę zaskoczyła mnie jego konsystencja... kto się spodziewa typowego sernika na zimno to się zawiedzie... masa typowo kremowa, trochę jak na naleśniki z serem...

    OdpowiedzUsuń