4-6 porcji
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 12 krakersów
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 500g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 czubata łyżka suszonego oregano
- 1 duże jajko
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
- pęczek świeżej bazylii
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 świeżej lub suszonej papryczki chili
- 2x400g puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 400g suchego makaronu spaghetti lub penne
- ser parmezan, do starcia i posypania
Zerwij z łodyżek listki rozmarynu i drobno posiekaj. Zawiń krakersy w ściereczkę i pokrusz uderzając o blat (pozostałe duże kawałki rozgnieć w dłoniach). Do miski wrzuć pokruszone krakersy, mięso, musztardę, posiekany rozmaryn i oregano. Wbij jajko i dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu. Czystymi dłońmi ugnieć i wymieszaj całość. Podziel na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi podziel każdą z 4 porcji na 6 części i uformuj z nich małe kulki - powinny powstać 24 klopsiki. Skrop je oliwą i poobracaj, aby całe się nią pokryły. Przełóż klopsiki na talerz, przykryj i wstaw do lodówki do momentu, w którym będą ci potrzebne.
Gotowanie makaronu, klopsików i sosu
Zerwij listki bazylii, odkładając mniejsze na bok. Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój papryczkę chili w cienkie plasterki. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej oliwę. Na patelnię wrzuć cebulę i mieszaj ok. 7 min lub do momentu, aż cebula zmięknie i nabierze delikatnie złocistego odcienia. Dodaj czosnek i papryczkę chili, a jak zaczną się rumienić, dorzuć także listki bazylii. Dodaj pomidory i ocet balsamiczny. Całość zagotuj i dopraw do smaku. W tym czasie rozgrzej jedną jedną dużą patelnię, wlej trochę oliwy i wrzuć klopsiki. Mieszaj je i smaż 8-10 min, aż staną się złociste (sprawdź, czy się usmażyły, dzieląc na pół jeden z klopsików - nie powinno być śladu różowego mięsa). Wrzuć klopsiki do sosu i gotuj na wolnym ogniu; zdejmij z palnika dopiero wtedy, gdy makaron się ugotuje. Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj wg instrukcji.
Podawanie klopsików
Odcedź makaron, zachowując nieco ugotowanej wody. Wrzuć makaron z powrotem do garnka. Przełóż łyżką połowę sosu do makaronu, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu, aby go rozrzedzić. Podawaj na dużym półmisku albo w miseczkach z resztą sosu i klopsikami na wierzchu. Posyp małymi listkami bazylii i startym parmezanem.
Te klopsiki, co prawda wymagają trochę pracy, są tego warte. Bardzo mi pasuje do nich makaron i parmezan. Niby tylko kulki z mięsa z makaronem, ale posypane bazylią i parmezanem nabierają trochę elegancji. Dla mnie to jest niezła propozycja obiadu nawet na niedzielny rodzinny obiad. 9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz