sobota, 31 marca 2012

Zupa z czosnkiem i miłością oraz dyniowymi babeczkami

Nazwa tej zupy jest interesująca. Sam przepis ma literackie pochodzenie. Nigella wpadła na niego czytając Dinner at the Homesick Restaurant. Więcej szczegółów, jak powstał przepis w samej książce Nigelli. Mnie niewątpliwie podoba się taka inspiracja. Ta zupa jest zwyczajna, domowa. W sam raz na sobotni obiad.
Do zupy pasują babeczki dyniowe, ale również można upiec irlandzkie bułeczki owsiane (testowałam je 10 kwietnia 2011, przepis można znaleźć tutaj: http://testykulinarne.blogspot.com/2011/04/irlandzkie-bueczki-owsiane.html) albo można kupić swój ulubiony chleb.  

4 porcje
  • 1 główka czosnku
  • 1 por umyty i przycięty
  • 3 łyżki zwykłej oliwy
  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 ziemniaki do pieczenia, ok. 400g
  • 1,5 l bulionu z kurczaka, najlepiej ekologicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki, do przybrania
Przygotowanie
1. Podziel czosnek na ząbki, obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki.
2. Przetnij por wzdłuż na pół i pokrój na cienki plasterki. Rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie i smaż por na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
3. Dodaj tymianek oraz pokrojony czosnek i smaż na małym ogniu kolejne 5 min.
4. Pokrój ziemniaki (wraz ze skórką) w drobną kostkę, dodaj do rondla i porządnie wymieszaj drewnianą łyżką.
5. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 20 min pod częściowym przykryciem, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia, odstaw na kilka minut przed nalaniem zupy do misek, a rozdając porcje, posyp je posiekaną natką.




Zupa ma łagodny smak. Czosnek wcale w niej nie dominuje. Jest za to rozgrzewająca, a przez robi się miło i przyjemnie. Może jednak coś w tym jest, że ma być z miłością ;).
Babeczki dyniowe, które również upiekłam, bardzo do niej pasują. Polecam. Zupa na 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

1 komentarz:

  1. Szeroki wybór naszych blach perforowanych wysokiej jakości. Perforacja blach - dziurowanie, perforacja precyzyjna. Klasyczna perforacja za pomocą wykrawania to podstawowy, najczęstszy sposób perforowania blachy.

    OdpowiedzUsuń