Do zupy pasują babeczki dyniowe, ale również można upiec irlandzkie bułeczki owsiane (testowałam je 10 kwietnia 2011, przepis można znaleźć tutaj: http://testykulinarne.blogspot.com/2011/04/irlandzkie-bueczki-owsiane.html) albo można kupić swój ulubiony chleb.
4 porcje
- 1 główka czosnku
- 1 por umyty i przycięty
- 3 łyżki zwykłej oliwy
- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 ziemniaki do pieczenia, ok. 400g
- 1,5 l bulionu z kurczaka, najlepiej ekologicznego
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki, do przybrania
1. Podziel czosnek na ząbki, obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki.
2. Przetnij por wzdłuż na pół i pokrój na cienki plasterki. Rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie i smaż por na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
3. Dodaj tymianek oraz pokrojony czosnek i smaż na małym ogniu kolejne 5 min.
4. Pokrój ziemniaki (wraz ze skórką) w drobną kostkę, dodaj do rondla i porządnie wymieszaj drewnianą łyżką.
5. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 20 min pod częściowym przykryciem, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia, odstaw na kilka minut przed nalaniem zupy do misek, a rozdając porcje, posyp je posiekaną natką.
Zupa ma łagodny smak. Czosnek wcale w niej nie dominuje. Jest za to rozgrzewająca, a przez robi się miło i przyjemnie. Może jednak coś w tym jest, że ma być z miłością ;).
Babeczki dyniowe, które również upiekłam, bardzo do niej pasują. Polecam. Zupa na 9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Szeroki wybór naszych blach perforowanych wysokiej jakości. Perforacja blach - dziurowanie, perforacja precyzyjna. Klasyczna perforacja za pomocą wykrawania to podstawowy, najczęstszy sposób perforowania blachy.
OdpowiedzUsuń