Zaległości mam ogromne w opisywaniu przetestowanych przepisów. Naliczyłam ze zdjęć co najmniej 15 różnych dań, które testowałam w styczniu i lutym. Pora zacząć je opisywać, zanim zupełnie zapomnę, jak smakowały. Zacznę od wieprzowiny słodko-kwaśnej, którą wyjątkowo szybko się przyrządza. I do tego jaki wspaniały efekt!
2 porcje
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 200g ryżu długoziarnistego zwykłego lub basmati
- 200g polędwicy wieprzowej, najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 czerwona lub żółta papryka (lub 1/2 każdej)
- świeży kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 -1 świeżej czerwonej papryczki chili, do smaku
- mały pęczek świeżej kolendry
- olej arachidowy
- 1 czubata łyżeczka przyprawy chińskiej "5 smaków"
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 x 22g puszka ananasa w kawałkach
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 mała sałata little gem lub 1/2 sałaty masłowej
- 2 łyżeczki nasion sezamu
Zagotuj osoloną wodę w garnku i wrzuć ryż. Gotuj wg instrukcji. Odcedź ryż, przełóż z powrotem do garnka i przykryj folią, aby nie wystygł. Pokrój mięso w 2-cm kostki. Obierz i przekrój na pół cebulę, a następnie pokrój w 2-cm kostki. Przekrój na pół paprykę, oczyść z nasion i pokrój w 2-cm kostki. Obierz imbir i czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój papryczkę chili w cienki plasterki. Zerwij listki kolendry i odłóż na bok. Posiekaj drobno łodyżki kolendry.
Gotowanie chińszczyzny
Postaw wok (lub sporą patelnię) na dużym ogniu, a kiedy naczynie będzie już b. rozgrzane, wlej sporo oleju arachidowego i zamieszaj. Wrzuć mięso, dodaj przyprawę chińską "5 smaków" i wymieszaj. Smaż kilka minut, aż mięso zacznie brązowieć, po czym przełóż do miski łyżką durszlakową. Ostrożnie przetrzyj szybko wok papierowym ręcznikiem i postaw z powrotem na ogniu. Kiedy dobrze się rozgrzeje, wlej sporo oleju arachidowego i wsyp wszystkie pokrojone składniki. Przewracając je i mieszając, smaż 2 minuty. Wsyp mąkę kukurydzianą, wlej 2 łyżki sosu sojowego i wymieszaj. Smaż 30-40 sekund, a następnie dodaj ananasa wraz z sokiem, mięso i ocet balsamiczny. Jeżeli będzie to konieczne, dopraw czarnym pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Rozdrobnij kawałek mięsa, aby sprawdzić, czy się usmażyło, po czym zdejmij naczynie z ognia. Zagęść sos, gotując go jeszcze przez kilka minut.
Podawanie chińszczyzny
Nałóż ryż i sałatę na talerze lub do misek. Przełóż mięso i warzywa, polej wierzch sosem, a następnie posyp nasionami sezamu i resztą listków kolendry.
Lubię chińszczyzna. Ta jest wyjątkowo szybka w przygotowaniu. Składniki latwo dostępne. Polecam na szybki obiad. 10 pkt!
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz