wtorek, 8 maja 2012

Lody z sosem rabarbarowym

Sezon na rabarbar trwa. Tylko raz w życiu upiekłam ciasto z rabarbarem, które w dodatku spaliło się, co mnie skutecznie zniechęciło do rabarbaru. Na szczęście odkryłam jego nowe oblicze i mogę śmiało powiedzieć, że tym razem nie zakończy się na przepisie na sos rabarbarowy  :).
  • 500g rabarbaru
  • 150g drobnego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego pierwszej jakości
Do podania:
kilka gałek lodów waniliowych

Przygotowanie
1. Pokrój rabarbar na półcentymetrowe kawałki, wyrzucając liście i twarde końcówki łodyg.
2. Zagrzej w rondlu rabarbar, cukier i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
3. Częściowo przykryj garnek pokrywką i gotuj 3 min, a następnie odkryj i gotuj jeszcze kilka minut, aż syrop nabierze różowego koloru, a rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
4. Przelej do dzbanka i odstaw sos, żeby trochę przestygł przed podaniem polaniem lodów.
Wychodzi ok. 500ml sosu, wystarczy na 6 porcji. 

Ten deser jest  jak marzenie. Szybki i do tego wyjątkowo pyszny! Nic dodać nic ująć. 10 pkt. już po pierwszej łyżeczce :).


 Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

3 komentarze: