- 500g rabarbaru
- 150g drobnego cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego pierwszej jakości
kilka gałek lodów waniliowych
Przygotowanie
1. Pokrój rabarbar na półcentymetrowe kawałki, wyrzucając liście i twarde końcówki łodyg.
2. Zagrzej w rondlu rabarbar, cukier i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
3. Częściowo przykryj garnek pokrywką i gotuj 3 min, a następnie odkryj i gotuj jeszcze kilka minut, aż syrop nabierze różowego koloru, a rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
4. Przelej do dzbanka i odstaw sos, żeby trochę przestygł przed podaniem polaniem lodów.
Wychodzi ok. 500ml sosu, wystarczy na 6 porcji.
Ten deser jest jak marzenie. Szybki i do tego wyjątkowo pyszny! Nic dodać nic ująć. 10 pkt. już po pierwszej łyżeczce :).
Uwielbiam ten deser - jest blyskawiczny i przepyszny!
OdpowiedzUsuńale jaki efekt, ślinka leci
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń