sobota, 26 maja 2012

Złocista złocica z zaostrzonym sosem tatarskim

Tym razem coś lekkiego na obiad. Złocica to zwykła cytrynowa sola, ale jej naprawdę złoty kolor pochodzi od złocistych ziaren kaszki kukurydzianej, która służy jako panierka. 

  • 2 porcje
  • 1 jajko
  • odrobina oliwy czosnkowej
  • szczypta soli i mielonego pieprzu
  • 125g kaszki kukurydzianej
  • 2 filety z soli lub innej białej ryby
  • olej arachidowy lub kukurydziany do smażenia
Na zaostrzony sos tatarski:
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach albo 1/4 łyżeczki miałkiej soli
  • 100g creme fraiche albo gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki małych kaparów odcedzonych
  • 1 ogórek konserwowy lub 50g korniszonów
  • 3 krążki (posiekane) ostrej papryczki jalapeno (ze słoika)
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków estragonu i trochę do posypania
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki i trochę do posypania 
 

Przygotowanie
1. W płytkim naczyniu, w którym zmieści się jeden filet, ubij jajko z oliwą czosnkową, solą i pieprzem, po czym odstaw na moment.
2. Wsyp kaszkę kukurydzianą do innego, podobnego naczynia.
3. Filety rybne zanurz w mieszance jajka z oliwą kolejno z obu stron, po czym przenieś je do naczynia z kaszką kukurydzianą, przyciśnij do panierki, otrzep i przewróć na drugą stronę, by filety były w całości pokryte kaszką, a następnie przełóż je na ruszt, żeby trochę podeschły, kiedy zajmiesz się sosem.
4. Sos zacznij od starcia skórki z cytryny do miski, a następnie wyciśnij do niej sok. Wsyp sól do soku i zamieszaj, żeby się rozpuściła.
5. Dodaj śmietanę, kapary, posiekany ogórek konserwowy (albo korniszony), papryczkę jalapeno, estragon oraz natkę i starannie wymieszaj widelcem do połączenia się składników. Przełóż do miseczki albo kokilki i posyp mieszanką posiekanych listków.
6. Na patelni rozgrzej tyle oliwy,żeby pokryła dno warstwą gr. 2-3 mm i włóż na gorący tłuszcz filety w panierce. Smaż 1-2 min z każdej strony, aż panierka będzie chrupka, a ryba w środku dosmażona. Następnie przenieś rybę na deskę lub tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, zanim przełożysz ją na talerze. Podawaj z sosem tatarskim, kilkoma jajkami marynowanymi i sałatą z cytrynowym dressingiem.


Podoba mi się taka złocista  ryba. Jednak panierka jest jakby trochę ostra, nie w smaku, lecz mocne wysmażenie sprawie, że panierka nie jest miękka i delikatna, lecz trochę twarda i ostra dla podniebienia.
W smaku jest dobra. Podobnie jak sos tatarski. Trzeba tylko użyć naprawdę gęstą śmietanę. W przeciwnym razie sos będzie wodnisty za sprawą soku z cytryny.
Całość smakuje nieźle, choć nie porwała mnie tak jak sola w parmezanowej panierce z sałatką z rzeżuchy i awokado (wg Jamiego, testowałam w kwietniu 2012). 
Danie oceniam na 8 pkt. 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz