niedziela, 6 maja 2012

Krakersy irlandzkie

Wielkimi krokami zbliżają się mistrzostwa w piłce nożnej. Przestawiam dziś smaczną przekąskę wg Nigelli, którą przyjemnie można chrupać podczas oglądania...

ok. 30 krakersów
  • 175g sera Cashel Blue, pokruszonego (może być inny tego typu ser)
  • 100g miękkiego niesolonego masła
  • 1 duże żółtko
  • 125g mąki pszennej
  • 50g niebieskiej mąki kukurydzianej (może być też zwykła mąka kukurydziana)
  • szczypta soli (zależnie od smaku sera)
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania (wg uznania)
2 blachy wyłożone papierem do pieczenia

Przygotowanie
1. Rozgrzej  piekarnik do 200st. C.
2. Zmieszaj ser z masłem i żółtkiem, a następnie zagnieć z mąką pszenną i kukurydzianą oraz solą, jeśli ją dodajesz, tylko tyle, żeby powstało miękkie ciasto. Uformuj go w gruby dysk, owiń plastikową folią i włóż na jakieś 30 min do lodówki, by odpoczęło przed wałkowaniem.
3. Oprósz blat mąką (i odrobiną mąki kukurydzianej, jeśli chcesz) i rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra. Pokrój je na kawałki w dowolnym kształcie.
4. Jeśli chcesz podać same krakersy, posmaruj je rozkłóconym jajkiem przed włożeniem do piekarnika; jeżeli zaś podajesz je z serem (świetnie smakują z dodatkiem sera Cashel Blue, który wchodzi w skład ciasta), niech zostaną matowe.
5. Piecz krakersy 10-15 min, aż będą chrupiące na brzegach, a pośrodku wyrośnięte jak poduszeczki. Przełóż je na metalową kratkę, żeby ostygły.


Oczywiście nie szukałam sera Cashel Blue, tylko kupiłam zwykły ser dojrzewający z niebieską pleśnią. Niebieskiej mąki kukurydzianej również nie szukałam. Użyłam zwykłą żółtą mąkę.
Niestety krakersy mają to do siebie, że ciężko się od nich oderwać. Smaczne są te zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia, jeśli dotrwają :).
Krakersy dostają 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz