6 porcji (8 naleśników)
- 500g truskawek
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki niesolonego masła, stopionego
- 1 łyżka i 1 łyżeczka rumu
- 250g mascarpone o temp. pokojowej
- 250g ricotty o temp. pokojowej
- 1 jajko
- 50g drobnego cukru
- skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 8 gotowych naleśników
Posmaruj blachę niewielką ilością stopionego masła i wyłóż papierem do pieczenia, a później wmieszaj łyżeczkę rumu do reszty stopionego masła i na chwilę odstaw na bok.
Utrzyj mascarpone z ricottą, żeby się napowietrzyły i połączyły, a następnie wmieszaj jajko, 50g cukru, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz pozostałą łyżkę rumu.
Rozłóż przed sobą naleśniki bledszą stroną do góry i nałóż na środek ok. 1/3 szklanki serowego nadzienia - mniej więcej filiżankę do espresso wypełnioną po brzegi. Złóż do środka górną i dolną krawędź naleśnika i to samo zrób z bokami, żeby powstało pękate zawiniątko. Ułóż je na blasze gładką stroną do góry i powtórz powyższe czynności z pozostałymi 7 naleśnikami.
Posmaruj naleśniki rumowym masełkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min. Gotowe naleśniki będą lekko napuchnięte, a nadzienie, choć może trochę wypłynąć, bezpiecznie stężeje.
Odczekaj minutę i ostrożnie przełóż naleśniki na półmisek (albo nakładaj na talerze prosto z blachy). Rozłóż na wierzchu porcyjki błyszcząsych, nasączonych rumem truskawek i podaj gościom.
Chyba nie zdarzyło mi się jeszcze, żebym kupiła gotowe naleśniki bez nadzienia. Nigdy też nie intesowałam się, czy można kupić gotowe naleśniki w sklepie. Dlatego naleśniki oczywiście zrobiłam sama, zanim zabrałam się do przygotowania naleśników z mascarpone.
Nadzienie z mascarpone i ricotty po upieczeniu smakuje jak pyszny sernik. Do tego te truskawki...Palce lizać! 10 pkt!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz