DRESSING
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 100 g masła z orzechów ziemnych
- 2 łyżki soku z limonki
- 125 g groszku cukrowego (w strączkach)
- 150 g kiełków z fasoli mung, opłukanych
- 1 czerwona papryka bez pestek, pokrojona na wąskie paseczki
- 2 dymki, drobno posiekane
- 550 g chińskiego makaronu jajecznego (mien), przygotowanego wg instrukcji
- 20 g ziarna sezamowego
- 4 łyżki posiekanej kolendry
2. Do drugiej miski włóż groszek, kiełki, paski papryki, posiekane dymki oraz makaron.
3. Zalej składniki dressingiem i wszystko starannie wymieszaj.
4. Posyp sałatkę ziarnem sezamowym oraz kolendrą i zapakuj porcje do pudełek.
Nigdy wcześniej nie jadłam makaronu z masłem orzechowym. To połączenie jest naprawdę niezłe. Jedynie nie do końca odpowiadają mi w tym dressingu aromaty kuchni azjatyckiej, tj. olej sezamowy i sos sojowy, ale więcej zastrzeżeń nie mam.
Najtrudniej dostać groszek cukrowy. Ostatecznie kupiłam go w Markpolu, ale cena była kosmiczna - 15 zł za ok. 200 g.
Makaron nieźle smakuje też na ciepło i pasuje np. do pieczonego kurczaka. Makaron otrzymał 8 pkt. (w głosowaniu udział brały 3 osoby).
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz