Jednak trochę przesadziłam z ilością posianej rzeżuchy. Całe szczęście, że znalazłam dwa przepisy wg Jamiego z wykorzystaniem rzeżuchy. Dziś przedstawiam pierwszy z nich.
Na 1 porcję:
- 2 łyżki mąki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 170g filetów z białej ryby, bez skóry
- 1 jajko, roztrzepane
- 55g świeżo startego parmezanu
- oliwa
- 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili, wypestkowanej i drobno posiekanej
- 1 dojrzałe awokado, obrane i przekrojone wzdłuż
- 1 opakowanie rzeżuchy
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sok z 1/2 cytryny
Mocno rozgrzej patelnię. Połącz mąkę z solą i pieprzem. Obtocz w niej filety, zamocz w jajku i oprósz z obu stron parmezanem. Wlej na patelnię odrobinę oliwy i smaż je przez kilka minut z każdej strony aż będą złotobrązowe. Przed końcem smażenia wrzuć chili. Wymieszaj awokado z rzeżuchą, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i sokiem z cytryny i włóż na talerz obok ryby.
Wg Jamiego przygotowanie tego dania zajmuje 4 min 58 s. Mnie zajęło nie co więcej czasu, zwłaszcza smażenie ryby. Aby była mocno wypieczona potrzeba ok. 10 minut.
To danie przygotowałam już dwa razy na obiad i za każdym razem się nim zachwycałam. Nie wpadłabym na zestawienie filetów rybnych z rzeżuchą. A to smakuje wybornie! Polecam! 10 pkt!
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Moje obiady".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz