Kanapka najlepiej smakuje z dobrze ugotowanymi krewetkami i łyżką domowej roboty majonezu lub aioli. Całkiem dobry rezultat osiągniesz, mieszając majonez ze słoika (chociaż domowej roboty jest dużo smaczniejszy) z garścią rozgniecionej świeżej bazylii. Dodaj odrobinę soku z cytryny, soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pieprzu Cayenne do smaku.
Podrzucaj krewetki w bazyliowym majonezie aż całkowicie się nim pokryją.
Przygotuj dwa solidne kawałki białego lub czarnego chleba i dokładnie posmaruj masłem. Następnie weź rzeżuchę kanapkową. Połowę porcji nałóż na chleb, na wierzchu połóż krewetki, a następnie pozostałą porcję rzeżuchy. Przykryj drugą kromką chleba, ściśnij i przetnij po przekątnej na cztery części.
Zrobiłam kanapkę w nie co zdrowszej wersji. Zamiast majonezu użyłam trochę jogurtu naturalnego i trochę śmietany. Efekt był równie dobry.
Kanapki są przepyszne! Nie można się od nich oderwać. 10 pkt!
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Moje obiady".
Uwielbiam wszystko do czego można dodać majonez
OdpowiedzUsuń