wtorek, 10 kwietnia 2012

Tajska sałatka pomidorowa, czyli krótkie podsumowanie kulinarne Świąt

Choć w książkach Nigelli, które obecnie posiadam, nie ma przepisów stricte dedykowanych na Święta Wielkanocne, znalazłam przepisy, które, jak się okazało, świetnie się sprawdziły w czasie Świąt. Niektóre przepisy przetestowałam już wcześniej jak: jajka w kokilkach (świetnie prezentowały się i smakowały podczas Wielkanocnego śniadania), żeberka w syropie klonowym, owoce pod kruszonką z lodami (rozeszły się w mgnieniu oka), weneckie ciasto marchewkowe (równie szybko zniknęło jak tradycyjny sernik).
Z nowych przepisów wypróbowałam tajską sałatkę pomidorową (przepis poniżej), szynkę w żurawinowej glazurze, korzenne brzoskwinie oraz pierś kaczki z pestkami granatu i miętą.
Trochę się tego nazbierało... :).
Z nowości zrobiłam też paschę, ale już z innego przepisu. Jak na pierwszy raz w życiu, nieskromnie mówiąc, moja pascha całkiem nieźle i wyglądała i smakowała :).



A oto przepis na tajską sałatkę pomidorową, która nie tylko ładnie wygląda i dobrze smakuje, nieźle też komponuje się z tradycyjną wędliną wielkanocną. 

4 porcje
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki (ok. 40g) niesolonych łuskanych orzechów arachidowych
  • 1 tajska zielona chili bez pestek, drobno posiekana
  • 2 łyżki (15g) suszonych krewetek (wg uznania)
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 4 łyżki soku z limonki (z 2-3 limonek)
  • 1 łyżka jasnego cukru muscovado albo palmowego
  • 3 łyżki tajskiego sosu rybnegi
  • 3 dymki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie
1. Przekrój pomidorki na połówki i włóż do miski.
2. Włóż fistaszki do grubej plastikowej torby na mrożonki i rozbij je wałkiem na drobne okruchy.
3. W drugiej (mniejszej) misce wymieszaj pokruszone orzechy z posiekaną chili, suszonymi krewetkami (jeśli używasz) i posiekanym czosnkiem. Dodaj sok z limonki i sos rybny. Wymieszaj. 
4. Polej tym dressingiem połówki pomidorków i wymieszaj.
5. Przetnij dymki w poprzek na 3 części i posiekaj każdą - ostrożnie, żeby się nie skaleczyć - na cieniutkie paseczki. Wymieszaj te mikrozapałki z doprawionymi pomidorkami. Na koniec posyp posiekaną kolendrą i podawaj z pieczoną wołowiną na zimno albo z czymkolwiek, na co masz ochotę.



Trzeba przyznać, że sałatka jest niezwykle prosta. Niestety nie udało mi się kupić suszonych krewetek, ale i bez nich dało się poczuć egzotyczny dressing. 
Sałatka świetnie smakuje z kawałkiem dobrej jakości wędliny. Polecam. Przecież nie zawsze musi być wędlina z chrzanem na Wielkanocnym stole. Sałatkę oceniam na 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz