sobota, 18 września 2010

Minestrone w minutę


Minuta jednak nie wystarczy, żeby tą zupę przygotować, ale faktycznie gotuje się ją stosunkowo szybko. 20 minut i gotowe.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 puszka (400 g) dowolnej mieszanej łuskanej fasolki
  • 300 g dowolnego sosu pomidorowego do makaronu
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 100 g drobnego makaronu do zup (np. króciutkich rurek ditalini)
Odsącz fasolkę i wymieszaj w garnku z sosem pomidorowym i bulionem.
Doprowadź do wrzenia, wsyp makaron i gotuj tyle czasu, ile zaleca instrukcja.
Gdy makaron zmięknie, zdejmij garnek z ognia, postaw na chłodnej powierzchni i odczekaj 5-10 minut. Makron puchnie w zupie.

Zupa ma proste składniki, raczej łatwo dostępne. Jedynie makaron ditalini trudniej kupić. Znalazłam go ostatecznie w Almie. Smakiem zupa nie zachwyca, ale na pewno rozgrzewa w chłodne dni.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

1 komentarz:

  1. Musi być świetna na obecną deszczową pogodę :) Zjadłabym jedną miseczkę!

    OdpowiedzUsuń