Składniki na 2-4 porcje obiadowe:
- 1 główka sałaty lodowej
- 225 g szynki, pokrojonej w centymetrową kostkę
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy
- 75 g tartego ementalera
- 1 dojrzałe awokado bez pestki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej
- 1 łyżka octu z octu Cabernat Sauvignon lub innego czerwonego
- 1/2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo 1/4 łyżeczki zwykłej soli
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Dodaj pokrojoną szynkę, odsączoną kukurydzę, tarty ser i kawałki awokado.
W oddzielnej misce wymieszaj trzepaczką składniki dressingu, polej sałatką i wszystko ponownie wymieszaj.
Sałatka jest smaczna, ale nie porywa. W przygotowaniu łatwa i przyjemna.
Daję jej 7 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz