czwartek, 9 września 2010

Sałatka szefa

Kiedy już raz spróbuje się sałatki nicejskiej według Nigelli, to potem porównuje się każdą następną sałatkę właśnie do tej. Tak też było z sałatką szefa.
Składniki na 2-4 porcje obiadowe:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 225 g szynki, pokrojonej w centymetrową kostkę
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy
  • 75 g tartego ementalera
  • 1 dojrzałe awokado bez pestki, obrane i pokrojone na kawałki
DRESSIG
  • 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 1 łyżka octu z octu Cabernat Sauvignon lub innego czerwonego
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo 1/4 łyżeczki zwykłej soli
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Do dużej miski wrzuć podarte na kawałki liście sałaty lodowej.
Dodaj pokrojoną szynkę, odsączoną kukurydzę, tarty ser i kawałki awokado.
W oddzielnej misce wymieszaj trzepaczką składniki dressingu, polej sałatką i wszystko ponownie wymieszaj.

Sałatka jest smaczna, ale nie porywa. W przygotowaniu łatwa i przyjemna.
Daję jej 7 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz