piątek, 10 września 2010

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Kolejna zapiekanka na chłodniejszy wieczór.
  • 3 spore ziemniaki do pieczenia (ok. 750 g łącznie), pokrojone na cienki plasterki
  • 350 ml pełnotłustego mleka
  • 3 łyżki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oleju czosnkowego
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i posmaruj masłem płytkie naczynie do zapiekania.
Włóż do rondla pokrojone ziemniaki, zalej winem i mlekiem, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj, mieszając od czasu do czasu.
Na średnik ogniu rozgrzej olej i masło na patelni. Włóż pokrojone pieczarki i smaż, aż zmiękną, ok. 3 minut.
Przełóż pieczarki razem z maślano-czosnkowym tłuszczem do rondla z ziemniakami, zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.

Proste w przygotowaniu, trochę dłużej trzeba poczekać, aż zapiekanka się upiecze. Pewnie z jakąś pieczenią zachwycałaby bardziej, a tak przyznaję 6 pkt.



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

1 komentarz: