- 3 spore ziemniaki do pieczenia (ok. 750 g łącznie), pokrojone na cienki plasterki
- 350 ml pełnotłustego mleka
- 3 łyżki białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oleju czosnkowego
- 250 g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
- sól i pieprz
Włóż do rondla pokrojone ziemniaki, zalej winem i mlekiem, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj, mieszając od czasu do czasu.
Na średnik ogniu rozgrzej olej i masło na patelni. Włóż pokrojone pieczarki i smaż, aż zmiękną, ok. 3 minut.
Przełóż pieczarki razem z maślano-czosnkowym tłuszczem do rondla z ziemniakami, zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
Proste w przygotowaniu, trochę dłużej trzeba poczekać, aż zapiekanka się upiecze. Pewnie z jakąś pieczenią zachwycałaby bardziej, a tak przyznaję 6 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
takie zapiekanki są najlepsze!
OdpowiedzUsuń