piątek, 28 grudnia 2012

Grissini w prosciutto


Jeszcze jedno wspomnienie z okresu Świąt. Propozycja przystawki pochodzi z rozdziału Boże Narodzenie po włosku. Przystawkę podałam w pierwszy dzień Świąt.

10 porcji
  • 250g grissini rustici lub innych włoskich paluszków chlebowych
  • 250g prosciutto di San Daniele lub szynki parmeńskiej pokrojonej na bardzo cienkie plastry 
Przygotowanie
 
Wyjmij paluszki z opakowania, połam na kawałki, poowijaj plasterkami bądź kawałkami (zależnie od tego, jak się uda rozdzielić plastry) różowego prosciutto i ułóż na talerzach, żeby goście mogli się częstować. 


Ciężko nazwać to przepisem. To jest sposób podania dwóch gotowych produktów.Oba produkty same w sobie są bardzo dobre. Kupiłam grissini marki Food & Joy. Świetnie się do tego nadawały. To chyba najszybsza przekąska, jaką przygotowałam do tej pory. Trzeba mieć tylko trochę cierpliwości przy rozdzielaniu poszczególnych plastrów szynki. A także przy zawijaniu grissini, by nie zjeść od razu gotowego paluszka. 10 pkt!
 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".  

2 komentarze:

  1. super prosta przystawka, spróbuję sama.

    Zapraszam do siebie
    --------------
    http://testujemy-blogujemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przekąska dla gości.Na pewno wypróbuję..

    OdpowiedzUsuń