środa, 19 grudnia 2012

Mizza

Ten przepis jest dla mnie prawdziwą nowością. Pizza z mięsa i bez ciasta? W dodatku Nigella zachwala, że to numer jeden pod względem liczby próśb o ponowne przygotowanie. Nie mogłam nie wypróbować.

4-6 porcji
  • 500g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej albo mielonych płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 jajka, lekko rozkłócone
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 puszka (400g) krojonych pomidorów, odsączonych
  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 125g (po odsączeniu) mozzarelli (nie z bawolego mleka), przekrojonej na pół i pokrojonej na plasterki
  • kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

W dużej misce wymieszaj rękami mielone mięso, parmezan, bułką tartą albo płatki owsiane, natkę pietruszki oraz jajka. Zetrzyj (albo posiekaj i dodaj) ząbek czosnku i dopraw wszystko solą i pieprzem. Nie ugniataj za długo, wystarczy lekko przemieszać składniki, żeby mięso nie było za mocno zbite.

Wysmaruj masłem płytką okrągła foremkę o śr. 28 cm i przełóż do niej mięso, ugniatając placami, żeby przykryć dno - zwykle robi się tak ze spodem z ciasta.

Sprawdź, czy krojone pomidory z puszki są dobrze odsączone, a następnie wymieszaj je z oliwą czosnkową, oregano, solą i pieprzem i rozsmaruj za pomocą gumowej łopatki na spodzie z mielonego mięsa. Rozłóż na wierzchu plasterki mozzarelli i wstaw formę do piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie powinno być upieczone, a mozzarella stopiona.

Wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 5 minut, by następnie ozdobić mizzę listkami bazylii, podać na stół i pokroić na kawałki jak pizzę.


Spob przygotowania mięsa jest niezwykle szybki. Gdyby każde mięso można było tak szybko przygotować i żeby jeszcze efekt był taka dobry jak tutaj...
Samo mieszanie mięsa ze składnikami zajmuje parę minut. Potem tylko szybkie ugniatanie, rozsmarowanie pomidorów oraz ułożenie mozzarelli i można piec.
Smakuje nieźle. Może nie jak najlepsza pizza, ale na pewno lepiej niż zwykła pizza :).
Polecam. Dzieciom też to smakuje :). 9 pkt! 



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz