4-6 porcji
- 500g mielonej wołowiny
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej albo mielonych płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 jajka, lekko rozkłócone
- 1 ząbek czosnku, obrany
- sól i pieprz do smaku
- masło do wysmarowania formy
- 1 puszka (400g) krojonych pomidorów, odsączonych
- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 125g (po odsączeniu) mozzarelli (nie z bawolego mleka), przekrojonej na pół i pokrojonej na plasterki
- kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
W dużej misce wymieszaj rękami mielone mięso, parmezan, bułką tartą albo płatki owsiane, natkę pietruszki oraz jajka. Zetrzyj (albo posiekaj i dodaj) ząbek czosnku i dopraw wszystko solą i pieprzem. Nie ugniataj za długo, wystarczy lekko przemieszać składniki, żeby mięso nie było za mocno zbite.
Wysmaruj masłem płytką okrągła foremkę o śr. 28 cm i przełóż do niej mięso, ugniatając placami, żeby przykryć dno - zwykle robi się tak ze spodem z ciasta.
Sprawdź, czy krojone pomidory z puszki są dobrze odsączone, a następnie wymieszaj je z oliwą czosnkową, oregano, solą i pieprzem i rozsmaruj za pomocą gumowej łopatki na spodzie z mielonego mięsa. Rozłóż na wierzchu plasterki mozzarelli i wstaw formę do piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie powinno być upieczone, a mozzarella stopiona.
Wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 5 minut, by następnie ozdobić mizzę listkami bazylii, podać na stół i pokroić na kawałki jak pizzę.
Sposób przygotowania mięsa jest niezwykle szybki. Gdyby każde mięso można było tak szybko przygotować i żeby jeszcze efekt był taka dobry jak tutaj...
Samo mieszanie mięsa ze składnikami zajmuje parę minut. Potem tylko szybkie ugniatanie, rozsmarowanie pomidorów oraz ułożenie mozzarelli i można piec.
Smakuje nieźle. Może nie jak najlepsza pizza, ale na pewno lepiej niż zwykła pizza :).
Polecam. Dzieciom też to smakuje :). 9 pkt!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz