sobota, 22 grudnia 2012

Rubinowe śliwki pod kruszonką amaretti


Kolejny przepis na owoce pod kruszonką. Włoskim akcentem w tym przepisie są ciasteczka amaretti.

6-8 porcji
  • 100g ciasteczek amaretti (twardych, nie morbidi)
  • 2 łyżki (30g) niesolonego masła
  • 1 kg czerwonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki albo na połówki, bez pestek
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • otarta skórka i sok z 1/2 niewoskowanej cytryny

Kruszonka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g zimnego niesolonego masła, pokrojonego w małą kostkę
  • 3 łyżki drobnego cukru

żaroodporna foremka do pajów o śr. 23 cm i gł. 6 cm


Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. i od razu wstaw do niego blachę do pieczenia. Włóż ciasteczka amaretii do torebki i pokrusz wałkiem do ciasta albo innym narzędziem, a następnie przesyp je do miski.

Stop 2 łyżki masła w dużym rondlu (z pokrywką), włóż przygotowane śliwki, posyp je 2 łyżeczkami cukru, dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny i potrząsając rondlem nad ogniem, smaż je przez 2 minuty bez pokrywki, a przez kolejne 2 minuty duś pod przykryciem. Podany czas odnosi się do dojrzałych owoców, jeśli śliwki są za twarde i nie puszczają soku, musisz je dusić dłużej, często zaglądając do rondla. Jeśli wymagają dłuższego przygotowania, być może trzeba będzie dodać sok z drugiej połówki cytryny i więcej cukru.

Przełóż śliwki do foremki i odstaw na bok. Czerwone śliwki zabarwiają soki na kolor granatu. Posyp je 2 łyżkami okruchów amaretti.


Najłatwiej zrobić kruszonkę, wsypując mąkę i proszek do pieczenia do miski stacjonarnego miksera. Przemieszaj je, potrząsając miską, dodaj kawałeczki masła i utrzyj na niewielkich obrotach za pomocą łopatkowego mieszadła, aż składniki się połączą i będą przypominać grubo zmielone płatki owsiane. Możesz także zrobić kruszonkę ręcznie, wcierając masło w mąkę czubkami palców.

Dodaj cukier i wymieszaj wszystko widelcem, a następnie wsyp do miski pozostałe okruchy amaretti i ponownie przemieszaj. Przełóż kruszonkę do foremki z owocami, rozprowadzając ją aż po krawędzie naczynia, żeby wrzące soki nie wykipiały. 

Ustaw naczynie na blasze w piekarniku i zapiekaj 30 minut, aż soki przy brzegach zaczną się gotować, a złocista kruszonka miejscami się przypiecze. Jeśli wystarczy Ci cierpliwości odstaw ją na 10-15 minut, a następnie podaj z lodami, bitą śmietaną albo mascarpone.


U mnie soki wykipiały, jak widać na zdjęciu wyżej. Nie miałam głębszego naczynia o odpowiedniej pojemności, dlatego wykorzystałam formę do tart.
Oczywiście przeczucie mnie nie zawiodło. Nie pamiętam przepisu na owoce pod kruszonką, które by mi nie smakowały. Te oceniam na 10 pkt! 



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz