piątek, 21 grudnia 2012

Makaronowe risotto z groszkiem i pancettą


Dzięki temu przepisowi poznałam ciekawy makaron. Mowa o orzo. Wygląda jak ziarenka ryżu. Po ugotowaniu jest jasno żółty i nie co większy niż tradycyjny ryż. 

wystarczy dla 2 głodnych dorosłych albo 4 dzieci
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 150g pancetty (solonego i suszonego, nie wędzonego boczku)
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 250g makaronu orzo
  • 625ml wrzątku
  • sól
  • 1 łyżka (15g) miękkiego niesolonego masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, w którym później zmieszczą się wszystkie składniki. Żeliwna ęboka patelnia lub rondel o śr. 22 cm wystarczy.

Usmaż pancettę, mieszając, aż będzie chrupiąca i rumiana, a następnie dodaj groszek i mieszaj przez minutę, aż się rozmrozi.

Dodaj makaron i wymieszaj z pancettą i groszkiem, a potem zalej wodą. Posól (nie za dużo, zwłaszcza jeśli to danie dla dzieci - pancetta i parmezan są słone). Zmniejsz płomień i gotuj 10 minut, raz czy dwa razy mieszając, żeby nie przywarło, i ewentualnie dolej trochę wody z czajnika. 

Kiedy danie będzie gotowe, makaron powinien wchłonąć całą wodę i zmięknąć. Wmieszaj masło i parmezan, dopraw do smaku i od razu podawaj w przygotowanych, ogrzanych miskach.


Podobny przepis ma Jamie Oliver, tyle że zamiast orzo są kokardki i do całości dodaje się kremówkę. Wersja Nigelli jest zatem lżejsza, bo bez śmietany.
Moja pancetta okazała się lepszej jakości boczkiem i po usmażeniu była dość twarda, nie do końca nadawała się dla dziecka. Tak więc muszę przetestować to danie raz jeszcze. Na tą chwilę przyznaję 8 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".  

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, daje mi Pani wiele inspiracji kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste, a na pewno pyszne :) bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń