sobota, 4 czerwca 2011

Afrykańskie pałki

Ta wersja kurczaka jest smaczna, choć nie zachwyca. Ale na pewno warto spróbować. Marynata jest dość nietypowa.

4-8 porcji
  • 80ml sosu Worcestershire
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki angielskiej musztardy proszku (albo do smaku)
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 8 pałek kurczaka, najlepiej ekologicznego
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej
Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wymieszaj sos Worcestershire, keczup, musztardę w proszku, zmielony imbir, dżem morelowy i posiekaną cebulę w płaskim naczyniu.
2. Zanurz w tej marynacie pałki kurczaka, tak by pokryła je w całości. (Można je zostawić w marynacie na noc.) Wlej oliwę na małą blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, w którym pałki idealnie się zmieszczą, i poruszaj nim, żeby oliwa pokryła całe dno. Poukładaj pałki kurczaka i wylej na nie pozostała marynatę.
3. Piecz od 45 min do 1 h, podlewając mięso w tym czasie raz czy dwa: im głębsze naczynie, tym dłużej pałki będą się przyrumieniać i dopiekać.


Nie przepadam za sosem Worcestershire, ale w tej marynacie mi nie przeszkadza, a wręcz smakuje. Ciekawym składnikiem jest tutaj dżem morelowy. Jednak przy tak niewielkiej ilości nie jest zbyt wyczuwalny.
Kurczak pięknie się przyrumienił we wskazanym czasie. Był może lekko wysuszony, ale prezentował się wybornie. Smakował nieźle, choć z pewnością mnie nie porwał. Zasłużył na 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".   

2 komentarze: