sobota, 18 czerwca 2011

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Obejrzałam odcinek, w którym Nigella gotuje pulpety na...party! Pomyślałam wtedy, to musi niesamowicie smaczne, skoro przygotowuje się nawet na przyjęcia. Przetestowałam. Jaki wynik?... Opis i ocena poniżej :)

4-8 porcji

Na sos:
  • 1 cebula, obrana
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 2 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów śliwkowych oraz ok. 800ml (2 pełne puszki) wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach albo 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • pieprz do smaku
Na pulpety:
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki utartego sera Parmezan
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli i selera (ze składników na sos pomidorowy)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
1. Włóż obraną cebulę i seler do malaksera i utrzyj na papkę. Możesz też posiekać je ręcznie tak drobno, jak się da. Odłóż 2 łyżki stołowe do mieszanki mięsa mielonego z resztą składników.
2. W wielkim rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę czosnkową, dodaj zmiksowaną cebulę z selerem oraz tymianek i duś na średnim lub małym ogniu, mieszając co chwila, ok. 10 minut.
3. Dodaj pomidory z puszek, po czym przepłucz każdą puszkę wodą, którą wlej do garnka. Dopraw cukrem, solą i pieprzem, zamieszaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień i zostaw, by się powoli dusiło, kiedy Ty zajmiesz się pulpetami.
4. Wszystkie składniki na pulpety, łącznie z odłożoną zmiksowaną cebulą z selerem i solą, włóż do dużej miski i wymiesza delikatnie rękami w rękawiczkach CSI, jeśli masz ochotę. Nie przesadzaj z mieszaniem, ponieważ pulpety zrobią się gęste i ciężkie.
5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacznij formować pulpety. Najprostszy sposób to nabranie na łyżeczkę sporej porcji mięsa i formowanie kulki między obiema dłońmi. Pulpety układaj na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem albo papierem do pieczenia, jak wolisz. Powinno Ci wyjść ok. 50 małych pulpetów.
6. Wkładaj je delikatnie do sosu; ja próbuję je układać z koncentrycznych kołach wokół obrzeża garnka, od zewnątrz do środka, niezbyt precyzyjnie, oczywiście.
7. Duś pulpety przez 30 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Podawaj z ryżem lub makaronem albo z czym chcesz. 

Pulpety są wyjątkowo szybkie i proste. Następnym dodam mniej wody niż jest podane w przepisie. Sos był jak woda i było go zdecydowanie za dużo. A same klopsiki bardzo smaczne. Zasłużyły na 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".  

3 komentarze:

  1. Wszystko co od Nigelli zjadłabym w ciemno :D. Idealnie trafia w moje gusta smakowe, takie pulpety też muszą być pyszniutkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie: gdzie kupujesz parmezan? i za ile?

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć w wielu przepisach pojawia się parmezan, rzadko go kupuję. Znalazłam bardzo dobry zamiennik, za to w zdecydowanie bardziej przystępnej cenie. Kupuję dziugas typu parmezan. Niecałe 50 zł za kg. Jest tak samo dobry. Polecam.

    OdpowiedzUsuń