sobota, 11 czerwca 2011

Chrupiący kurczak z czosnkiem

Kurczak w panierce jest dobry, choć nie jest to z pewnością nadzwyczajne danie. Jednakże kurczak polany sokiem z cytryny smakuje wyśmienicie.

2 porcje
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 6 krakersów
  • 25 g masła
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 czubate łyżki zwykłej mąki
  • 1 duże jajko, najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej
  • 2 filety z kurczaka, bez skóry, najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej
  • oliwa
Przygotowanie kurczaka
Obierz czosnek i zetrzyj skórkę w cytryny. Do robota kuchennego wrzuć krakersy, masło, czosnek, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj wszystkie składniki, aby uzyskać bardzo drobne okruszki, a następnie przełóż je na talerz. Na drugi talerz wysyp mąkę. Do małej miseczki wbij jajko i rozbełtaj widelcem. Delikatnie natnij od spodu filety z kurczaka. Połóż kwadratowy kawałek folii samoprzylegającej na każdym filecie i uderz kilka razy dnem patelni, aby kawałki mięsa nieco się spłaszczyły. Obtocz dokładnie całe filety w mące, a następnie zanurz w jajku, a potem w panierce. Przyciśnij panierkę do kurczaka, tak aby przykleiła się i pokryła całe mięso. 

Przyrządzanie kurczaka
Filety można upiec albo usmażyć. Jeżeli zdecydujesz się na pieczenie, rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury, połóż mięso na blasze i piecz 15 minut. Jeżeli wolisz smażone filety, postaw patelnię na średnim ogniu, wlej sporo oliwy i smaż mięso 3-4 minut z każdej strony, aż będzie gotowe, a panierka złocista i chrupiąca.

Podawanie kurczaka
Podawaj filety z kurczaka w całości albo pokrój je na paski i ułóż na talerzu. Pięknie się prezentują, kiedy są podane z cząstką cytryny do wyciśnięcia oraz z odrobiną soli. Świetnie smakują z pyszną świeżą sałatką lub zwyczajnie przyprawionymi gotowanymi warzywami.


Przygotowanie jest proste. Co do ilości podanych składników, mam pewne wątpliwości. Według mnie za dużo masła, a za mało krakersów. Przygotowana masa na panierkę była lepka i tłusta, zamiast sypka i krucha. Dlatego trochę zmieniłam proporcje. W przeciwnym razie nie byłabym w stanie obtoczyć porządnie filetów.
Gorący kurczak skropiony cytryną jest wyśmienity. Polecam. 
Przyznaję 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, a do tego takie proste w wykonaniu. Muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny kurczak, robiłam go niedawno :) Bardzo wszystkim smakował i mogę z czystym sumieniem polecić :)

    OdpowiedzUsuń