niedziela, 26 czerwca 2011

Ciasteczka

Te chrupiące ciasteczka rozeszły się w mgnieniu oka. Upiekłam je w sobotę popołudniu. Miały starczyć na weekend i początek tygodnia...Są tak dobre, że w niedzielę rano już ich nie było.

Podstawowe ciasto na ciasteczka (ok. 15 ciasteczek):
  • 125g masła
  • 100g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko, najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej
  • 100g zwykłej mąki
  • 25g płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Ciasteczka cytrusowe
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
Ciasteczka z dwoma rodzajami czekolady
  • 50g białej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady
Przygotowanie podstawowego ciasta na ciasteczka
Wyjmij masło z lodówki 15 min przed rozpoczęciem pieczenia, aby nieco zmiękło. Jeśli używasz robota kuchennego, włóż miękkie masło wraz z pozostałymi podstawowymi składnikami i zmiksuj, aby uzyskać gładką masę. Możesz też wrzucić masło do miski z cukrem i mieszać drewnianą łyżką, aż otrzymasz gęstą kremową konsystencję. Do drugiej miski wbij jajko i roztrzep widelcem, a następnie wlej je do masła i cukru i dobrze wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, po czym wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

Doprawianie ciasta
Zetrzyj drobno skórkę pomarańczy i cytryny albo posiekaj grubo czekoladę. Wrzuć startą skórkę lub czekoladę do ciasta i wszystko dobrze wmieszaj. Za pomocą łyżki przełóż mieszaninę na folię samoprzylegającą i uformuj w wałek o śr. ok. 7 cm. Włóż ciasto do zamrażarki na ok. 30 min.

Pieczenie ciasteczek
Rozgrzej piekarnik, ustawiając elektryczny na 190 st. C lub gazowy na poziom 5. Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki i pokrój na centymetrowe plastry. Ułóż je na dwóch nieprzywierających blachach do pieczenia, zostawiając odpowiednią odległość między plastrami, które urosną podczas pieczenia. Jeżeli ciasteczka nie zmieszczą się na blachach, piecz je w kilku partiach. Umieść blachy w połowie wysokości rozgrzanego piekarnika i piecz 8-10 min, aż brzegi ciasteczek nabiorą złotobrązowego odcienia. Pozwól, by nieco przestygły, a następnie przełóż na kratkę, aby całkowicie wystygły i stały się chrupiące. Wyśmienicie smakują ze szklanką zimnego mleka.


Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Pieczenie trwało dłużej niż 10 min, ale to pewnie dlatego że ciasto schładzało się dobrą godzinę w zamrażalniku, więc o połowę za długo.
Wybrałam wersję cytrusową ciasteczek. Mój mąż określił je mianem odświeżających. Mnie ta wersja również bardzo smakowała. Ciasteczka są chrupiące i trochę twarde, ale to nie przeszkadza.
Koniecznie muszę przetestować również wersję czekoladową. 
Te cytrusowe oceniam na 9 pkt (mój mąż już po pierwszym ciastku powiedział, że zasłużyły na 10...).

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".

5 komentarzy:

  1. smakowicie wyglądają te ciasteczka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wcale się nie dziwię, że zniknęły tak szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam placek malinowo migdałowy z ksiazki Nigelli "Kuchnia" naprawde warty przetestowania ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za podpowiedź. Placek przetestowany. Zapraszam do posta z 9 lipca 2011 :)

    OdpowiedzUsuń