niedziela, 19 czerwca 2011

Makaron rurki zapiekany z pomidorami i serem

To miał być szybki bezmięsny obiad. Na pewno był bezmięsny, ale w wykonaniu wcale nie był szybki...

Na 4 porcje:
  • 340g makaronu rurki
  • 200g pieczywa, najlepiej czerstwego, na bułkę tartą
  • 800g bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 2 duże garście świeżej bazylii
  • 55g suszonych w słońcu pomidorów, pokrojonych
  • 2 anchois
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 garście świeżo startego parmezanu
  • 560ml śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/2 gałki muszkatołowej, startej
  • 400g mozzarelli z krowiego mleka, pokruszonej
  • garść świeżo oberwanych listków tymianku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C. W garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrusz pieczywo, włóż je do robota kuchennego, zmiksuj na bułkę tartą i odstaw. Umyj świeże pomidory i przełóż je do robota razem z czosnkiem, bazylią, suszonymi pomidorami, anchois i sporą szczyptą soli i pieprzu. Miksuj przez 30 sek. Dodaj śmietanę, ocet, gałkę muszkatołową i 2 garście parmezanu. Miksuj dalej, aż otrzymasz gładki sos, po czym starannie przypraw do smaku.

Makaron odcedź, pozostawiając trochę wody z gotowania. Włóż z powrotem do garnka i zalej sosem serowym, do ostatniej kropelki. Sos nie powinien być zbyt gęsty. Zdziwisz się, jak szybko wniknie w rurki. Będą sprawiały wrażenie suchych. Dodaj więc kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Poszukaj naczynia do zapiekania o gł. ok. 8-10 cm - może to być naczynie ceramiczne, a nawet płytki garnek żaroodporny. Makaron z sosem przełóż wprost do tego naczynia i posyp mozzarellą pokruszoną na małe kawałki. Pozostałą garść parmezanu zmieszaj z listkami tymianku i bułką tartą, po czym rozprowadź równomiernie po wierzchu. Skrop porządnie oliwą.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 15 min, aż pojawią się bąbelki, a wierzch stanie się chrupki i złocisty. Podawaj natychmiast posypane dodatkowo niewielką ilością parmezanu.


Przygotowanie makaronu do pieczenia trochę zajmuje czasu. Krojenie suszonych pomidorów nie należy raczej do moich ulubionych zajęć. Pomidory są twarde i krojenie jest ciężkie. Mój mikser z trudem przetrwał miksowanie tak twardych kawałków.
Danie był smaczne, choć trochę suche. W smaku nie czuć za bardzo tych wszystkich dodatków, jak suszone pomidory, bazylia czy anchois.
Przyznaję 7 pkt.

 Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Moje obiady".

2 komentarze: