sobota, 25 czerwca 2011

Wieprzowina duszona z jabłkami

To danie jest typowo polskie. Jestem nawet lekko zdziwiona, że znalazłam przepis właśnie na takie danie w książce Nigelli. Cóż, widać, że Nigella znalazła również coś w kuchni polskiej warte uznania i opisania w książce.

4-6 porcji
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule obrane, przekrojone na połowy i pokrojone w plasterki
  • 250g boczku
  • 50g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków nasiona z 4 pokruszonymi strączkami kardamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 kotletów schabowych bez kości (175-225g każdy)
  • 4 jabłka Granny Smith
  • 750ml kwaśnego tłoczonego soku jabłkowego
naczynie żaroodporne o śr. ok. 20 cm i gł. 13 cm lub okrągła brytfanka o śr. 24 cm z pokrywką 

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Rozgrzej olej w szerokim rondlu o grubym dnie i smaż cebulę ok. 10 min, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Przełóż ją do miski.
2. Pokrój lub potnij boczek nożyczkami na małe paski i usmaż w rondlu po cebuli; przełóż go do miski z cebulą i przemieszaj.
3. Wsyp mąkę, przyprawy, sól i pieprz do torebki na mrożonki i włóż do środka 3 kotlety. Obtocz je, a następnie otrząśnij z nadmiaru mąki. Obsmaż kotlety w rondlu i przełóż na talerz. Przygotuj pozostałe 3 kotlety w ten sam sposób, obtaczając je w mącznej mieszance, a następnie obsmażając.
4. Obierz jabłka, przekrój na połowy i usuń gniazda nasienne. Pokrój każdą połówkę na cienkie cząstki i poukładaj składniki w naczyniu żaroodpornym w następujący sposób: najpierw warstwa cebuli z boczkiem, 3 kotlety, warstwa plastrów jabłek, cebula z boczkiem, pozostałe 3 kotlety, warstwa pokrojonych jabłek, cebula  z boczkiem i na koniec plasterki jabłek.
5. Wsyp pozostałą mąkę z przyprawami do natłuszczonego rondla i mieszając trzepaczką, wlej sok jabłkowy. Doprowadź płyn do wrzenia i zalej nim powoli zawartość żaroodpornego naczynia, by przesączył się przez warstwy aż do dna.
6. Jeśli to niezbędne, zrób szczelną pokrywkę z papieru do pieczenia oraz folii aluminiowej i ustaw garnek w piekarniku, bo soki mogą kipieć. W przeciwnym wypadku po prostu przykryj żaroodporne naczynie dopasowaną pokrywką. Duś w piekarniku przez 3 godz, aż wieprzowina będzie upieczona, a jabłka miękkie.


Wieprzowina typu kotlety schabowe to raczej rzadkość w przepisach Nigelli. Najczęściej znajduję przepisy mięsne na kurczaka lub jagnięcinę, która w Polsce jest niemal niedostępna.
Tym bardziej byłam ciekawa przepisu na wieprzowinę duszoną z jabłkami. Samo przygotowanie jest proste, choć żeby nie popaść w obłęd, lepiej przeczytać najpierw bardzo dokładnie przepis, by nie pomylić kolejności warstw.
Dodatkowo to danie wymaga długiego pieczenia. Aż 3 godziny plus pewnie ok. 30 min na przygotowanie.
To nie pierwszy przepis, w którym Nigella dusi mięso w soku jabłkowym. Smak mięsa jest wtedy naprawdę delikatny, a samo mięso jest soczyste.
Wieprzowina z jabłkami jest smaczna, choć jak stwierdził mój mąż to jest danie z kategorii tych ciężkich. Dla mnie danie nie było zbyt ciężkie, ale też nie zachwyciło mnie specjalnie swoim smakiem. Jest dobre. Idealnie nadaje się na domowy obiad. Na przyjęcie podałabym z pewnością coś bardziej eleganckiego. 
Danie otrzymuje 8 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".  

2 komentarze:

  1. taka wieprzowina musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Typowo polskie? Wedlug mnie polaczenie wieprzowiny i jablka jest bardziej angielskie niz polskie. maja tam przeciez tradycyjne "sandwiches with pork and apple sauce".

    OdpowiedzUsuń