sobota, 4 czerwca 2011

Placki z syropem z czarnych jagód

Uwielbiam rozdział "Pobudka" z książki Nigella ekspresowo. Propozycje śniadań są wyjątkowo różne i wyjątkowo pyszne.
Co prawda nie pora jeszcze na jagody, ale w zamrażarce znalazłam zimowe zapasy, które pora wykorzystać zanim nadejdzie prawdziwe lato a wraz z nim sezonowe owoce.
 
Składniki na mix na placki:
  • 600g mąki
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g waniliowego albo drobnego cukru
Przygotowanie:
1. Wymieszaj składniki i wsyp do słoja.
2. Kiedy będziesz chciała zrobić placki, zrób, co następuje.

Ciasto na placki
 Na każde 150g gotowego miksu na placki dodaj i wymieszaj:
  • 1 jajko
  • 250ml półtłustego albo tłustego mleka
  • 1 łyżkę stopionego masła
Przygotowanie (15 placków o średnicy ok. 8 cm):
1. Rozgrzej suchą żeliwną patelnię.
2. Nakładaj 1 1/2 łyżki ciasta na patelnie, a kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracaj placki na drugą stronę i smaż z obu stron na złoty kolor. Minuta z każdej strony powinna wystarczyć.

Składniki na syrop:
  • 125ml syropu klonowego
  • 200g czarnych jagód
Przygotowanie:
1. Zamieszaj syrop z owocami na patelni i doprowadź do wrzenia.
2. Gotuj 2-3 min, a następnie przelej do dzbanka i podaj na stół razem z plackami. 

Placki z syropem przypominają amerykańskie pancakes, ale te wg Nigelli są nie co mniejsze i mniej puszyste. Może dzięki temu wydają się bardziej naturalne.
Syrop klonowy, choć drogi (250ml za ok. 27 zł), warto go nabyć. Przydaje się również przy innych przepisach, np. lśniących żeberkach w syropie klonowym.
Przygotowałam jedynie 150g mixu. Teraz żałuję. Placki okazały się pyszne. Powinnam od razu przygotować 600g mixu, by mieć go w każdej chwili pod ręką.
Mój mąż był zachwycony. Dziś miał urodziny. Te placki okazały się dobrym wstępem do świętowania. 
Placki oceniam na 9 pkt. (mój mąż ocenił je na 10 pkt.).
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz