czwartek, 23 czerwca 2011

Śliwki z cynamonem i francuskie grzanki

W takie dni jak dzisiaj, kiedy nie trzeba iść do pracy, spędzam więcej czasu w kuchni i mam czas na dłuższe gotowanie.
Na dzisiejsze śniadanie wybrałam grzanki ze śliwkami... Pyszne!

4 porcje

Na śliwki w syropie:
  • 250ml soku żurawinowego
  • 100g miałkiego cukru
  • 1 kawałek cynamonu
  • 500g śliwek
Przygotowanie
1. Umieść sok żurawinowy i cukier w dużym, płaskim rondlu i zamieszaj, by rozprowadzić cukier. Postaw rondel na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier się zupełnie rozpuści.
2. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki, a jeśli to duże sztuki, przekrój je jeszcze na ćwiartki.
3. Gdy cukier się rozpuści w czerwonym soku, dodaj kawałek cynamonu, potem zwiększ ogień, doprowadź płyn do wrzenia i gotuj parę minut, aż mieszanina zacznie przypominać syrop.
4. Teraz zmniejsz płomień, dodaj połówki czy też ćwiartki śliwek i gotuj na małym ogniu ok. 10 min, jednak pamiętaj, że te wskazówki dotyczą bardzo niedojrzałych owoców, więc może trzeba będzie mniej czasu.
5. Gdy śliwki są miękkie, ale jeszcze się nie rozpadają, zdejmij rondel z ognia, przykryj i trzymaj w cieple. Można przygotować śliwki wcześniej i albo podać je do francuskich grzanek letnie, albo podgrzać ponownie.


Na francuskie grzanki:
  • 2 jajka
  • 60ml mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 duże kromki czerstwego białego pieczywa
  • 2 łyżki (30g) niesolonego masła o temp. pokojowej
Przygotowanie
1. W płaskiej misce lub formie do zapiekania zmieszaj trzepaczką jajka, mleko, mielony cynamon i cukier.
2. Włóż 2 kromki chleba do jajecznej mieszaniny, obracając, gdy chleb nasiąknie jajkiem, zrobi się żółty i już wchłonie płyn, ale zanim zacznie się rozpadać.
3. Stop połowę masła na patelni i smaż 2 namoczone kromki chleba po dwie minuty z każdej strony. Przełóż żółty od jajek chleb na ogrzane talerze. Namocz kolejne 2 kromki.
4. Roztop resztę masła i usmaż pozostałe 2 kromki w ten sam sposób.
5. Podawaj z czerwonymi śliwkami w syropie.


Widziałam odcinek, w którym Nigella przygotowała te grzanki ze śliwkami. 
Jej sok ze śliwkami przypominał prawdziwy syrop pod koniec gotowania. Nie wiem, co zrobiłam nie tak, ale u mnie sok nie zgęstniał. To jednak nie miało większego znaczenia, bo i tak śliwki były pyszne. Podobnie zresztą jak grzanki. Dało się w nich odczuć cynamon, który wprost uwielbiam.
Te błyszczące klejnoty, mowa o śliwkach, w połączeniu z rozpływającymi się w ustach grzankami, były pyszne. Ciężko to opisać... Trzeba spróbować :). 10 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".  

2 komentarze:

  1. Przepyszne, polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. może lepiej użyć syropy wtedy jest szansa, że zgęstnieje:) ci jest mało istotne ważne że pyszne;) ja dziś robię z syropem z granatów bo nie mam żurawinowego

    OdpowiedzUsuń