piątek, 5 listopada 2010

Dynia piżmowa z pekanami i niebieskim serem pleśniowym

Sezon na dynię powoli się kończy. Dlatego rzutem na taśmę znalazłam przepis na dynię z orzechami i serem. Co prawda przepis pochodzi z rozdziału " Świąteczne kąski", ale kto by się tym przejmował.
  • 2 kg dyni piżmowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 łodyżek świeżego albo 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 g łuskanych orzechów pekan
  • 125 g roqueforta albo innego sera z niebieską pleśnią
  • sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
Przetnij dynię na pół, nie obierając, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę o boku 2,5 cm. Nie musi być bardzo dokładnie, ale kawałki powinny być w miarę równe.
Rozłóż kawałki dyni na blasze, polej oliwą. Oderwij listki z 4 gałązek tymianku i posyp nimi dynię. (Jeśli nie masz świeżego tymianku, użyj suszonego.) Piecz dynię przez 30-45 minut, aż kawałki zmiękną.
Upieczone kawałki dyni przełóż do miski, posyp połówkami pekanów, pokrusz ser i delikatnie wszystko przemieszaj.
Sprawdź, czy danie jest dobrze doprawione, i posyp je dla ozdoby pozostałym tymiankiem.

Całe szczęście, że w książce znalazła się sugestia, żeby dynię piżmową zastąpić zwykłą dynią. Kupując dynię, sprzedawca przyznał, że nigdy nie słyszał o dyni piżmowej...
Resztę składników można kupić bez problemu. Jedynie cena może trochę odstraszać. Za 75 g pekanów zapłaciłam prawie 10 zł!
Ser roquefort zastąpiłam serem Blue firmy Turek.
Danie przygotowuje się szybko, pięknie wygląda. Choć smakiem nie zachwyca. Może jako dodatek do mięsa lepiej by smakowało. Natomiast samo to danie nie porywa i dlatego oceniłam je na 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz