- 125 g masła
- 60 g płatków owsianych
- 40 g płatków migdałowych
- 30 g pestek słonecznika
- 70 g mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 75 g brązowego cukru
- 500 g jeżyn
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 50 g waniliowego albo drobnego cukru
Zmieszaj w misce płatki owsiane i migdałowe, pestki słonecznika, mąkę, cynamon i brązowy cukier.
Przełóż jeżyny do szerokiego płaskiego naczynia do zapiekania (np. o pojemności 750 ml). Posyp owoce skrobią kukurydzianą oraz cukrem i wymieszaj.
Wymieszaj stopione masło z kruszonką - czyli owsianą posypką - i nałóż łyżką na jeżyny tak, żeby gdzieniegdzie było widać owoce.
Wstaw na 25 minut do piekarnika. Podawaj z lodami albo gęstą śmietaną.
Ten przepis nie znalazł się co prawda w rozdziale "Pobudka", czyli rozdziale z propozycjami przepisów na śniadanie, ale i tak bardzo mi to pasowało na śniadanie.
Zamiast jeżyn, które teraz kosztują fortunę, użyłam malin. Dodałam tylko trochę białego cukru, ale myślę, że następnym razem można i bez niego się obejść. Maliny są wyjątkowo słodkie.
Jadłam już kiedyś coś podobnego, tyle że z jabłkami. Bardzo mi smakowało. Przygotowując danie z przepisu Nigelli już przeczuwałam, że musi się to skończyć 10 punktami. I faktycznie tak się stało. Mój mąż powiedział, że on daje 12 pkt. ;)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz