czwartek, 11 listopada 2010

Filet z indyka z anchois, ogórkiem konserwowym i koperkiem oraz sos kaparowo-musztardowy do brokułów

Ten przepis pochodzi z rozdziału "Proste dania na co dzień". Co prawda na co dzień to ja nie jadam anchois...
Spróbowałam jednak to zrobić.

Składniki na 2 porcje:
  • 5 filecików anchois
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 niewielkie kotlety z piersi indyka (ok. 400 g łącznie), jak najcieniej roztłuczone, przekrojone na połówki
  • 2 łyżki wermutu
  • 2 ogórki konserwowe, drobno posiekane
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj anchois i mieszaj, aż fileciki się rozpadną.
Na tej samej patelni obsmaż indyka, po dwie minuty z każdej strony. Przełóż mięso na ciepły talerz.
Włóż na patelnię posiekane ogórki, wlej wermut i redukuj płyn przez minutę.
Kawałki indyka ułożone na talerzach polej sosem i posyp koperkiem.

SOS KAPAROWO-MUSZTARDOWY DO BROKUŁÓW
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kaparów
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej masło, musztardę i sok z cytryny.
Gdy masło się stopi, wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki i dodaj kapary.
Polej ugotowane i odsączone brokuły przygotowanym sosem i podawaj.
Sosu wystarczy na 250-500 g brokułów.


Trochę dużo przygotowywania. Mięso, sos, brokuły, sos i ziemniaki. Trochę się przy tym brudzi naczyń. Ale myślę, że warto.
Składniki z wyjątkiem anchois raczej proste i niewyszukane. Kapary nie są już takim rarytasem jak anchois. Mała puszka filecików (ok. 70 g) kosztuje ok. 7 zł. Dużo.
Nie miałam w domu wermutu, więc dodałam odrobinę czerwonego octu winnego. Wiem, że to słaby zamiennik, ale nie miałam nic lepszego pod ręką.
Może nie jest to danie, na które każdy od razu chciałby się rzucić, ale trzeba przyznać, że smakuje lepiej niż wygląda.
Indyk, sosy, dodatki zasłużyły łącznie na 8 pkt.

A oto indyk posypany ogórkiem i koperkiem:

A to brokuły w sosie kaparowo-musztardowym:

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz