niedziela, 7 listopada 2010

Skrzydlate babeczki

Uspokajające babeczki na deser (pochodzą z rozdziału "Uspokajacze").
Składniki na 12 babeczek:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 ml gęstej tłustej śmietany
  • barwniki spożywcze w dowolnych kolorach (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i blachę na 12 mufinek wyłóż papilotkami.
W misce utrzyj masło z cukrem na kremową masę, ręcznie albo mikserem.
Do puszystej masy dodawaj po jednym jajku z małą ilością mąki, stale mieszając.
Dosyp resztę mąki, sodę i proszek do pieczenia, a na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Nałóż do każdej foremki równą ilość ciasta.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjmij babeczki w papilotkach z foremek i odłóż na metalową kratkę do wystygnięcia.
Gdy babeczki wystygną, odetnij wierzchołki (pod warunkiem, że raczyły wyrosnąć) albo wykrój z góry kawałek w kształcie dysku. Następnie przetnij wykrojone kółko z ciasta na pól, żeby zrobić skrzydełka. W każdej babeczce zrób nożem wgłębienie. Do środka nałożysz bitą śmietanę, w której zatkniesz skrzydełka. Jeśli babeczki nie wyrosną, trzeba wykroić większe kółko i nieco głębiej wciąć się w głąb.
Ubij śmietanę, aż będzie sztywna, i dodaj barwniki, jeśli chcesz. Na każdą babeczkę nałóż około 2 łyżeczek kremu.
Wetknij w krem skrzydełka.


Niestety nie udało mi się kupić barwników spożywczych, ale po za efektem wizualnym niewiele by one zmieniły. Babeczki wyjątkowo łatwo się przygotowuje. Początkowo myślałam, że proporcje składników nie są do końca sprawdzone, gdyż ciasto było bardzo gęste i nie wierzyłam, że wypełnię nim 12 papilotek. A jednak w trakcie pieczenia babeczki pięknie urosły i było z czego zrobić skrzydełka.
Co do ilości śmietany w przepisie, spokojnie starczy połowa podanej ilości na wypełnienie środków babeczek.
To kolejne danie, które podlegało ocenie trzech osób. Dwie przyznały 9 pkt. (w tym ja), a jedna 10. Ostatecznie skrzydlate babeczki otrzymują 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz