KRUSZONKA
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
- 3 łyżki cukru demerara
Dodaj cukier, zagnieć i włóż kruszonkę w foliowej torbie do zamrażalnika.
1 DUŻA PORCJA (ok. 300 ml)
- 100 g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
- 75 g mrożonej kruszonki
- 50 g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
- 30 g mrożonej kruszonki
Pokrusz na owoce zamrożoną kruszonkę i zapiekaj - w większych naczyniach przez 20 minut, w mniejszych przez 15.
Uwielbiam takie połączenia - ciepłe owoce z kruszoną i zimne lody. Jeśli chcemy sobie poprawić humor, to ten deser jest wprost idealny! Polecam! Oczywiście 10 pkt.!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz