niedziela, 14 listopada 2010

Owocowy miszmasz pod kruszonką

10 pkt!!!! Rewelacja!

KRUSZONKA
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 3 łyżki cukru demerara
Wsyp do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i zagnieć palcami z kawałkami masła, aż mieszanina będzie miała konsystencję gruboziarnistego piasku. Ilość ciasta jest tak niewielka, że nie warto sięgać po ciężką maszynerię.
Dodaj cukier, zagnieć i włóż kruszonkę w foliowej torbie do zamrażalnika.

1 DUŻA PORCJA (ok. 300 ml)
  • 100 g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
  • 75 g mrożonej kruszonki
1 MAŁA PORCJA (ok. 125 ml)
  • 50 g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
  • 30 g mrożonej kruszonki
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Włóż mrożone owoce do większego albo mniejszego naczynia do zapiekania, oprósz skrobią kukurydzianą i posyp cukrem, a następnie przemieszaj.
Pokrusz na owoce zamrożoną kruszonkę i zapiekaj - w większych naczyniach przez 20 minut, w mniejszych przez 15.

Uwielbiam takie połączenia - ciepłe owoce z kruszoną i zimne lody. Jeśli chcemy sobie poprawić humor, to ten deser jest wprost idealny! Polecam! Oczywiście 10 pkt.!


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz