- 2 malutkie kurczaki
- 2 łyżki oliwy czosnkowej albo oleju do woka
- 1 słodki ziemniak (batat), ok. 500 g
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1-2 pęczki rukwi wodnej lub rukoli albo roszponki
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1/2 limonki
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Włóż kurczaki do niewielkiej brytfanki i polej łyżką oliwy lub oleju.
Pokrój ziemniaka w skórce w 5 cm kostkę i włóż do drugiej foremki.
Polej kawałki ziemniaka resztą oliwy/oleju i oprósz przyprawami, a następnie potrząśnij naczyniem, żeby wymieszać składniki.
Wstaw oba naczynia do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Wyłóż kurczęta na talerze, dodaj rukiew i pieczone ziemniaki. Oprósz wszystko solą i pieprzem do smaku, skrop sokiem z limonki.
Podane wyżej składniki mają starczyć na 2 porcje. Nie wiem, ile waży jeden mały kurczak. Mój ważył 1,5 kg i dlatego kupiłam tylko jednego. To były dwie solidne porcje!
Kurczak z batatami piekł się znacznie dłużej niż w przepisie. Trzymał go w piekarniku przez godzinę i kwadrans.
Sam kurczak jest smaczny, ale gdyby nie bataty, danie nie robiłoby takiego wrażenia.
Pieczone bataty oprószone cynamonem i kminem rzymskim są pyszne i sprawiają, że całe danie zasłużyło na 9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz