niedziela, 14 listopada 2010

Pieczone kurczęta ze słodkimi ziemniakami

Niby nic nadzwyczajnego. Pieczony kurczak z ziemniakami... A jednak trochę nie doceniłam tego przepisu...
  • 2 malutkie kurczaki
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej albo oleju do woka
  • 1 słodki ziemniak (batat), ok. 500 g
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1-2 pęczki rukwi wodnej lub rukoli albo roszponki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 limonki

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Włóż kurczaki do niewielkiej brytfanki i polej łyżką oliwy lub oleju.
Pokrój ziemniaka w skórce w 5 cm kostkę i włóż do drugiej foremki.
Polej kawałki ziemniaka resztą oliwy/oleju i oprósz przyprawami, a następnie potrząśnij naczyniem, żeby wymieszać składniki.
Wstaw oba naczynia do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Wyłóż kurczęta na talerze, dodaj rukiew i pieczone ziemniaki. Oprósz wszystko solą i pieprzem do smaku, skrop sokiem z limonki.

Podane wyżej składniki mają starczyć na 2 porcje. Nie wiem, ile waży jeden mały kurczak. Mój ważył 1,5 kg i dlatego kupiłam tylko jednego. To były dwie solidne porcje!
Kurczak z batatami piekł się znacznie dłużej niż w przepisie. Trzymał go w piekarniku przez godzinę i kwadrans.
Sam kurczak jest smaczny, ale gdyby nie bataty, danie nie robiłoby takiego wrażenia.
Pieczone bataty oprószone cynamonem i kminem rzymskim są pyszne i sprawiają, że całe danie zasłużyło na 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz