poniedziałek, 8 listopada 2010

Klopsiki

Nie znoszę kotletów mielonych... Ale te klopsiki wyżej trochę zmieniły moje nastawienie do mielonych.

Składniki na 12 klopsów:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 80 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 70 g gotowego sosu do steków
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami albo widelcami.
Podziel mięsną masę na 12 porcji i uformuj z nich podłużne klopsy.
Ułóż klopsy w niewielkich odstępach na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut.
Możesz je podawać na gorąco, ale lepsze są ostudzone i schłodzone pokrojone w plasterki i włożone do sandwiczy albo zanurzone w majonezie.


Te odmienione mielone są naprawdę smaczne, zwłaszcza na zimno razem z bułką i np. sosem węgierskim. Klopsy mają tą zaletę, że nie są tak tłuste jak tradycyjne smażone kotlety mielone. Do klopsów nie dodaje się ani grama oleju czy masła. Dodatkowo podczas pieczenia wytapia się część tłuszczu z mięsa, tak więc same klopsy, może nie są chude, ale na pewno nie są tłuste. Są w sam raz. Nie tylko mnie smakowały. Razem z mężem i teściem oceniliśmy je na 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz