niedziela, 10 października 2010

Galette z nektarynką i czarnymi jagodami

To ciasto nie tylko ładnie wygląda, ale smakuje niebiańsko!
  • 1 paczka (ok. 375 g) gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego (40x23 cm), rozmrożonego jeśli było zamrożone
  • 2 łyżki niskosłodzonej konfitury albo dżemu morelowego
  • 2 łyżki gęstej tłustej śmietany
  • 1 nektarynka, pokrojona na 16 cząstek
  • 125 g czarnych jagód
  • 2 łyżeczki cukru Demerara
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Rozłóż ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponacinaj powierzchnię ciasta czubkiem ostrego noża prostopadle do krawędzi, tak żeby powstała ramka o szerokości ok. 2 cm.
Zmieszaj w miseczce konfiturę albo dżem ze śmietaną i posmaruj ciasto przygotowaną mieszaniną wewnątrz ramki.
Ułóż owoce na cieście, posyp cukrem i piecz 15 minut.
Pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.

Ledwie wyjęłam ciasto z piekarnika, pokroiłam na 6 dużych kawałków, a już 4 nie było. Mój mąż i ja po prostu rzuciliśmy się na nie. Chyba nie muszę go więcej zachwalać. Jest tak dobre, że samemu można zjeść pół ciasta za jednym razem.
Ale tak to już jest zwykle z ciastem francuskim. Jest tak dobre, że z czym się go nie poda, smakuje prawie zawsze znakomicie.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz