Do przygotowania dwóch porcji potrzebne są:
- 2 łyżeczki oleju czosnkowego
- 2 steki wieprzowe z szynki, ok. 200 g każdy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki wody
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zdejmij patelnię z ognia. Starannie zmieszaj ocet z wodą, pieprzem i miodem, szybko wlej na patelnię i dodaj większość posiekanej natki. Wymieszaj z pozostałym na patelni tłuszczem i polej steki.
Posyp mięso resztą natki.
Moje steki były dość grube, przez co musiałam je smażyć co najmniej 10 minut, zanim zaczęły wyglądać jak steki z książki. Smakiem nie przypominały steków niestety. Wydaje mi się, że szynka wieprzowa, którą kupiłam nie nadawała się za bardzo na steki. Chyba muszę kiedyś obejrzeć, jak Nigella przyrządza to danie i wtedy jeszcze raz spróbuję je przygotować.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz