wtorek, 12 października 2010

Mozzarella z szaloną gremolatą

Zabawna nazwa. Postanowiłam przygotować to danie jako przystawka przed kolacją.
  • 2 kulki mozzarelli z bawolego mleka
  • 1 długa czerwona chili bez pestek, drobno posiekana
  • 6 czarnych oliwek, drobno posiekanych
  • starta skórka z 1 cytryny umytej ciepłą wodą
  • 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo 1/4 łyżeczki zwykłej soli
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pokrój mozzarellę na plastry i ułóż na talerzu.
Wymieszaj w misce posiekaną chili z kawałeczkami oliwek, startą skórką cytrynową i czosnkiem.
Dodaj sól, oliwę, posiekaną natkę i wymieszaj składniki szalonej gremolaty.
Nałóż gremolatę na plastry mozzarelli.

Wiem, jak ostra jest papryczka chili. Przekonałam się testując inny przepis Nigelli (krem brokułowy z serem Stilton). Dlatego tym razem zastąpiłam chili czerwoną papryką smażoną w oliwie. Dla spragnionych ostrych dań polecam jednak chili, to byłaby wtedy naprawdę szalona gremolata.
Przekąska okazała się lekka i smaczna. Polecam.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz