- 2 kulki mozzarelli z bawolego mleka
- 1 długa czerwona chili bez pestek, drobno posiekana
- 6 czarnych oliwek, drobno posiekanych
- starta skórka z 1 cytryny umytej ciepłą wodą
- 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo 1/4 łyżeczki zwykłej soli
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wymieszaj w misce posiekaną chili z kawałeczkami oliwek, startą skórką cytrynową i czosnkiem.
Dodaj sól, oliwę, posiekaną natkę i wymieszaj składniki szalonej gremolaty.
Nałóż gremolatę na plastry mozzarelli.
Wiem, jak ostra jest papryczka chili. Przekonałam się testując inny przepis Nigelli (krem brokułowy z serem Stilton). Dlatego tym razem zastąpiłam chili czerwoną papryką smażoną w oliwie. Dla spragnionych ostrych dań polecam jednak chili, to byłaby wtedy naprawdę szalona gremolata.
Przekąska okazała się lekka i smaczna. Polecam.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz