DRESSING
- 1 dojrzałe awokado
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 1 łyżeczka morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 300 g gotowanego mięsa kurczaka, pokrojonego w cienki paski
- 1 jicama (ok. 500 g), obrana i pokrojona w zapałkę, albo jej odpowiednik tj. gruszka nashi albo dwie puszki odsączonych kasztanów wodnych, ew. jabłko Granny Smith
- 2 dymki, drobno posiekane
- szklanka drobno posiekanej świeżej kolendry
- 125 g sałaty rzymskiej, pokrojonej w paski
Zmiksuj wszystko na gładki krem.
Włóż do miski składniki sałatki, zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
SALSA POMIDOROWO-FASOLOWA
- 1 puszka drobnej czarnej fasoli
- 2 pomidory, wypestkowane i pokrojone
- 1 łyżeczka morskiej soli w kryształach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
- 75 g marynowanej czerwonych jalapeno, posiekanych
- 1 łyżka soku z limonki
Sprawdź, czy salsa jest dobrze doprawiona, i podawaj ją z meksykańską sałatką z kurczakiem - w miseczce obok albo nałożoną na ten sam talerz.
Co do składników, to całe szczęście że Nigella podała zamienniki dla jicamy. W zwykłym hipermarkecie znalazłam gruszkę nashi. 1 gruszka kosztowała 2 zł. Potrzebne były dwie do przyrządzenia sałatki.
Sałata rzymska jest dość droga. Za główkę zapłaciłam 7,5 zł.
Darowałam sobie marynowane czerwone jalapeno, gdyż nadal podchodzę z dystansem do pikantnych papryczek. Ale żeby salsa była choć troszkę ostra, dodałam łyżkę słodkiego sosu chilli.
Nie przypuszczałam, że ta sałatka zrobi aż takie wrażenie zarówno na moim mężu, jak i na mnie, ale także na naszych gościach. Bez głębszego zastanowienia przyznaję jej 10 pkt!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz