Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne są:
- 150 g minipianek marshmallow (lub ptasiego mleczka)
- 50 g miękkiego masła
- 250 g gorzkiej czekolady 70%, pokrojonej na niewielkie kawałki
- 60 ml wrzątku
- 285 ml gęstej tłustej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Postaw rondel na niewielkim ogniu i podgrzewaj, aż składniki się stopią, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij rondel z ognia.
Ubij śmietanę z ekstraktem waniliowym, aż będzie sztywna, a następnie wymieszaj z czekoladową mieszaniną na jednolity krem.
Rozłóż porcje musu do czterech większych szklanek albo pucharków (175 ml pojemności) albo 6 mniejszych (125 ml) i wstaw do lodówki, zanim podasz.
Mus jest pyszny. Mój mąż stwierdził w pierwszej chwili, że to nic innego jak jedzenie samej czekolady. Ale w trakcie jedzenia zmienił zdanie. Mus po podgrzaniu smakuje lepiej niż mus wyjęty z lodówki. Na kolana mnie jednak nie powalił. Dlatego przyznaję 7 punktów.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz