Składniki na dwie większe porcje to:
- 350 g mieszanki dyni i słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 750 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 4 łyżeczki maślanki
Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj nieco pieprzu do smaku.
Zmiel zupę w blenderze na gładkie puree - wyjmij środkową część wieczka naczynia blendera i przytrzymując wieczko przez złożoną ścierkę, unikniesz wzrostu ciśnienia i zalania ścian zupą.
Rozlej krem do dwóch misek, dodaj po dwie łyżeczki maślanki i delikatnie zamieszaj, tworząc na powierzchni ozdobne nieregularne wzory.
Bataty, mowa o słodkich ziemniakach, niestety nie należą do najtańszych. Kilogram kosztuje ok. 11 zł. Mielony kwiat muszkatołowca, którego nie mogłam znowu znaleźć w supermarkecie, zastąpiłam mieloną gałką muszkatołową.
Zupa jest smaczna, choć do 10 pkt. trochę jej brakuje. Stąd otrzymała ode mnie 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz